пʼятниця, 12 вересня 2014 р.

Підгодівля дріжджів браги цукрового самогону -

Рецепти отримання домашніх винних дріжджів:


як підгодовувати брагу



Більшість початківців самогонників вважає, що для приготування бражки потрібні лише вода, цукор, дріжджі і правильна температура. Їх більш досвідчені колеги додатково підгодовують дріжджі (пресовані або сухі) іншими речовинами, гарантуючи нормальне бродіння. Суть цього необов'язкового, але дуже бажаного етапу самогоноваріння ми розглянемо далі. Я розповім про кращі методи підгодівлі браги.

Теорія. Для нормальної життєдіяльності спиртовим дріжджам крім цукру і води ще потрібні живильні мікроелементи, спочатку їх дуже мало. В першу чергу це фосфор і азот, без яких брага бродить не так активно і в ній виділяється більше шкідливих домішок.
Увага! Підживлення потрібна тільки для самогону з цукру , фруктові та зернові браги цього не потребують, так як в самому сировину є достатня кількість елементів. Сторонні речовини (навіть натуральні) можуть змінити запах самогону в гіршу сторону.
1. Хімічна підгодівля. На кожен кілограм внесеного цукру додати в бражку 2 грами сульфат амонію і 3 грами суперфосфату. Ці речовини можна замінити однією чайною ложкою комплексного добрива, що містить азот і фосфор, наприклад, нітрофоскою, екогумінатом та іншими.
Альтернативні варіанти: перегнилий курячий послід (4-5 грам на літр браги) або нашатирний спирт (1 грам на 2 літри браги).
Хімічна підгодівля дріжджів дуже ефективна, але її не сприймають прихильники органічного самогоноваріння (з чистих натуральних продуктів). Крім того не всім подобається пити самогон, знаючи, що в нього додавався курячий послід або добрива, хоча в правильних пропорціях шкоди для здоров'я вони не несуть.
У більшості випадків цей вид підживлення використовують самогонники, що працюють на продаж, яким потрібна швидка брага і високий вихід готового продукту.
2. Додавання солоду. Солод - це висушені пророслі зерна ячменю, жита або проса. Його можна купити в магазині або зробити самостійно.
Для підгодівлі дріжджів потрібно 1 кг меленого солоду на 40 літрів браги. Рецепт:
  1. Підігріти воду до 63 ° C.
  2. Поступово додати цукор і солод, постійно перемішуючи.Проварити 3-5 хвилин.
  3. Остудити суміш до 30 ° C і додати розведені дріжджі.
  4. Закрити брагу кришкою або поставити під гідрозатвор. Через кілька днів можна приступати до перегонки. У готового самогону буде приємний зерновий запах.
Додавання солоду найкращий спосіб підживлення дріжджів, він екологічно чистий і прекрасно працює. Недолік - потрібно купувати або вирощувати солод, що вимагає додаткових тимчасових або фінансових витрат.
мелений ячмінний солод для браги
Додавання солоду - кращий варіант підгодівлі
3. Куплені дріжджі з добавками. Деякі виробники пропонують дріжджі, в пакетику з якими знаходяться всі необхідні поживні речовини і мікроелементи (в назві є приставка «Турбо»). Залишається тільки змішати воду з цукром і додати ці дріжджі згідно інструкції.
Відмінний варіант для тих, кому не шкода витратити гроші на отримання якісного самогону.
4. Народні засоби. Насамперед це підгодівля браги чорним хлібом (однієї булки вистачає на 30 літрів). Ще на 10 літрів браги можна додати 5-10 розчавлених ягід винограду, малини, полуниці, смородини, 50 мл будь-якого свіжовичавленого фруктового соку або 80-100 грам томатної пасти.
чорний хліб для браги
Чорний хліб підсилює бродіння
Перевага в доступності та натуральності підгодівлі, недолік - цей метод працює трохи гірше, ніж три попередні.

Приготування домашніх винних дріжджів, зроблених в домашніх умовах.

приготування домашніх винних дріжджів, зроблених в домашніх умовах
Для
приготування домашніх винних дріжджів, зроблених в домашніх умовах
Для
Спасибо, объявление скрыто.
фото винных дрожжей, сделанных в домашних условиях
Для приготування вина і правильної фруктової браги звичайні хлібопекарські дріжджі не підходять. Потрібні спеціальні штами, звані винними, які не тільки переробляють цукор в спирт, а й зберігають унікальний аромат і смак сировини. Винні дріжджі можна купити в магазині або зробити своїми руками (активувати потрібні мікроорганізми, створивши відповідні умови) з винограду або інших свіжих ягід, родзинок, бродячого сусла і осаду. Ми розглянемо всі варіанти.
 Винні дріжджі - це мікроскопічні клітини дріжджового грибка Saccharomyces ellipsoideus або Saccharomyces cerevisiae, які живуть на поверхні ягід і фруктів. Грибок легко замінити по характерному білому нальоту на шкірці плодів.
фото
Легкий білий наліт на ягодах — не активовані винні дріжжі
Всі винні дріжджі поділяють на кілька рас (видів) з різними властивостями, що впливають на колір, аромат, смак, міцність та інші характеристики вина. Наприклад, існують дріжджі, здатні підвищити вміст спирту у вині природним бродінням до 16-18% (вперше виявлені на виноградниках в Іспанії), тоді як інші види не дадуть фортеця більше 12-14%.
Проблема в тому, що виділити і культивувати (розмножувати без схрещування зі схожими грибками) окрему расу дріжджів в домашніх умовах неможливо, оскільки потрібне спеціальне обладнання та досвідчені фахівці, здатні розпізнати окремі штами і правильно виділити клітини не пошкодивши їх.
Магазинні винні дріжджі, створені мікробіологами в лабораторії з однієї раси грибків, називають «культурними», а домашні, взяті з поверхні ягід або фруктів, - «дикими». У більшості випадків дикі дріжджі складаються з декількох штамів, які всі разом активуються в перші години бродіння, але в підсумку перемагає найсильніша раса, яка пригнічує інші.
Для нормального бродіння потрібно 2-3% активованих винних дріжджів (рідини) від загального обсягу сусла.
Рецепти отримання домашніх винних дріжджів:
1. З шкірки ягід (фруктів). Дикі дріжджі живуть на поверхні майже всіх ягід і фруктів, але найбільше шансів знайти якісний штам, який дасть потрібну міцність і не погіршить органолептичні властивості вина, при використанні винограду або родзинок. Також підійде малина, суниця, смородина, яблука і сливи.
Ягоди для виділення дріжджів краще збирати вранці або ввечері в суху, безвітряну погоду, перед цим мінімум добу не повинно бути дощу. Підходять тільки плоди без гнилі, почернений і цвілі (дуже важливо). У випадку з родзинками раджу купити відразу кілька сортів в різних магазинах, оскільки в наш час більшість родзинок обробляють отрутохімікатами для тривалого зберігання, дріжджові грибки при цьому гинуть.
Крім вихідної сировини також знадобиться чиста (без хлору) бутильована вода, пару столових ложок цукру і літрова банка.
технологія:
100 грам обов'язково немитих ягід (або родзинок) висипати в попередньо простерилізованих літрову банку. Свіжі ягоди розім'яти.
Влити 600 мл води температурою 20-35 ° C.
Додати 2 столові ложки цукру (максимум). Перемішати.
Горловину банки накрити марлею. Перенести майбутню закваску в темне місце (накрити) з кімнатною температурою. Залишити на 3-4 дні для активації дріжджів.
При появі піни на поверхні, шипіння і легкого кислуватого запаху закваска готова до використання. Термін зберігання - до 10-ти днів. Щоб запобігти скисання, краще встановити на банку гідрозатвор або медичну рукавичку з дірочкою в пальці. При внесенні закваски в сусло з мезгой фільтрація не потрібно, перед додаванням в чистий сік краще зробити фільтрацію через марлю, вливаючи тільки рідку частину.
фото домашних винных дрожжей из изюма
Піна и приємний запах бродіння — головні ознаки успішного приготовленої закваски
Якщо закваска не заграє або покрилася цвіллю, значить, ягоди чимось оброблені або заражені, доведеться все почати спочатку, використовуючи іншу сировину.
2. З бродячого сусла. Цей метод використовується, коли є бродяче вино, особливо якщо використовувалися культурні винні дріжджі і хочеться зберегти цю расу.
фото бродящего винного сусла
Активне бродіння — ідеальний момент для забору матеріалу
Технологія:
Набрати в півлітрову банку 30-50 мл верхнього шару бродить вина.
Додати 1,5 столові ложки цукру і 350 мл чистої води без хлору.
Перемішати до однорідної консистенції. Накрити марлею, залишити на 3-4 дні в темному приміщенні при кімнатній температурі.
Після фільтрації через марлю активовані домашні винні дріжджі готові для внесення в сусло. Термін придатності в герметично закритій ємності в холодильнику - 2-3 тижні.
Макуху можна повторно залити сиропом (водою з цукром в тих же пропорціях) і вивести нову партію дріжджів.
3. З осаду. Винний осад теж містить потрібні грибки, завдяки цьому можна зробити сухі винні дріжджі, головна перевага яких в тривалому зберіганні.
фото осадка после брожения вина
В осадку також достатня кількість дріжжів
технологія:
З винного осаду видалити максимум рідини, сам осад (приблизно 50 грам) розподілити тонким шаром на тарілці або мисці.
Висушити на сонці або на плиті, але не нагрівати вище 35 ° C, інакше дріжджі загинуть від високої температури.
Вийде засохла маса, яку слід зішкребти з поверхні тарілки (миски).
Готовий порошок скласти в поліетиленовий або паперовий пакет. Зберігати в темному, сухому місці до 2-х років.
Для активації сухих винних дріжджів досить висипати порошок (третина чайної ложки) в банку з 300 мл теплої води (25-30 ° C) і 2 чайними ложками цукру. Для підвищення поживності середовища також бажано додати 2 пропарених в окропі сухофрукти (фініки, чорнослив або курагу). Встановити на банку водяний затвор.
Прибрати на пару днів в темне, тепле місце. При появі піни домашні винні дріжджі готові до внесення в сусло.
фото активированных домашних сухих дрожжей после хранения
Сухі дріжжі успішно активовані

Немає коментарів:

Дописати коментар