Підгодівля дріжджів браги цукрового самогону -
Рецепти отримання домашніх винних дріжджів:
Більшість початківців самогонників вважає, що для приготування бражки потрібні лише вода, цукор, дріжджі і правильна температура. Їх більш досвідчені колеги додатково підгодовують дріжджі (пресовані або сухі) іншими речовинами, гарантуючи нормальне бродіння. Суть цього необов'язкового, але дуже бажаного етапу самогоноваріння ми розглянемо далі. Я розповім про кращі методи підгодівлі браги.
Теорія. Для нормальної життєдіяльності спиртовим дріжджам крім цукру і води ще потрібні живильні мікроелементи, спочатку їх дуже мало. В першу чергу це фосфор і азот, без яких брага бродить не так активно і в ній виділяється більше шкідливих домішок.
Увага! Підживлення потрібна тільки для самогону з цукру , фруктові та зернові браги цього не потребують, так як в самому сировину є достатня кількість елементів. Сторонні речовини (навіть натуральні) можуть змінити запах самогону в гіршу сторону.
1. Хімічна підгодівля. На кожен кілограм внесеного цукру додати в бражку 2 грами сульфат амонію і 3 грами суперфосфату. Ці речовини можна замінити однією чайною ложкою комплексного добрива, що містить азот і фосфор, наприклад, нітрофоскою, екогумінатом та іншими.
Альтернативні варіанти: перегнилий курячий послід (4-5 грам на літр браги) або нашатирний спирт (1 грам на 2 літри браги).
Хімічна підгодівля дріжджів дуже ефективна, але її не сприймають прихильники органічного самогоноваріння (з чистих натуральних продуктів). Крім того не всім подобається пити самогон, знаючи, що в нього додавався курячий послід або добрива, хоча в правильних пропорціях шкоди для здоров'я вони не несуть.
У більшості випадків цей вид підживлення використовують самогонники, що працюють на продаж, яким потрібна швидка брага і високий вихід готового продукту.
2. Додавання солоду. Солод - це висушені пророслі зерна ячменю, жита або проса. Його можна купити в магазині або зробити самостійно.
Для підгодівлі дріжджів потрібно 1 кг меленого солоду на 40 літрів браги. Рецепт:
- Підігріти воду до 63 ° C.
- Поступово додати цукор і солод, постійно перемішуючи.Проварити 3-5 хвилин.
- Остудити суміш до 30 ° C і додати розведені дріжджі.
- Закрити брагу кришкою або поставити під гідрозатвор. Через кілька днів можна приступати до перегонки. У готового самогону буде приємний зерновий запах.
Додавання солоду найкращий спосіб підживлення дріжджів, він екологічно чистий і прекрасно працює. Недолік - потрібно купувати або вирощувати солод, що вимагає додаткових тимчасових або фінансових витрат.
3. Куплені дріжджі з добавками. Деякі виробники пропонують дріжджі, в пакетику з якими знаходяться всі необхідні поживні речовини і мікроелементи (в назві є приставка «Турбо»). Залишається тільки змішати воду з цукром і додати ці дріжджі згідно інструкції.
Відмінний варіант для тих, кому не шкода витратити гроші на отримання якісного самогону.
4. Народні засоби. Насамперед це підгодівля браги чорним хлібом (однієї булки вистачає на 30 літрів). Ще на 10 літрів браги можна додати 5-10 розчавлених ягід винограду, малини, полуниці, смородини, 50 мл будь-якого свіжовичавленого фруктового соку або 80-100 грам томатної пасти.
Перевага в доступності та натуральності підгодівлі, недолік - цей метод працює трохи гірше, ніж три попередні.
Немає коментарів:
Дописати коментар