Приготування кагору в домашніх умовах
Склад:
- червоний виноград - 5 кг;
- цукор - 600 грам + 150 грам на 1 літр соку;
- родзинки - 100 грам;
- спирт 90 градусів - 500 мл (необов'язково).
Рецепт вина Кагор
Далі я опишу правильну послідовність дій, не пояснюючи їх суті. Якщо вам незрозуміло значення того чи іншого етапу, ознайомитеся з загальною методикою приготування домашніх виноградних вин .
Як зробити кагор:
1. Перебрати виноград, видаляючи гребені, нестиглі та підгнилі плоди.
1. Перебрати виноград, видаляючи гребені, нестиглі та підгнилі плоди.
2. Раздавить ягоди руками або дерев'яною качалкою.
3. М'якоть разом з соком помістити в чисту емальовану каструлю.
4. Нагріти сусло на повільному вогні до 60-65 ° C і проварити протягом 3-х годин, підтримуючи вказану температуру.
5. Зняти каструлю з плити і охолодити її вміст до 25-28 ° C.
6. Додати в сусло родзинки, добре перемішати (чистою рукою або дерев'яним пристосуванням), накрити горлечко декількома шарами марлі і перенести в темне приміщення з температурою 18-23 ° C. Раз на добу перемішувати, збиваючи верхній шар зі шкірки і м'якоті винограду.
7. Через 3-4 дні при появі ознак бродіння (шипіння, кислуватий запах) процідити сусло через марлю. Мезгу (тверду частину) віджати руками або пресом.
8. Весь заграв сік ще раз процідити через марлю, розчинити в ньому 600 грам цукру, перелити в ємність для бродіння і встановити гідрозатвор (медичну рукавичку з дірочкою в пальці).
9. Перенести ємність в приміщення з температурою 22-28 ° C.
10. Через 3 дня додати 50 грам цукру на 1 літр соку. Для цього потрібно зняти гідрозатвор, злити 0,5-1 літр соку, розчинити в ньому цукор, вилити отриманий сироп назад в бутель, добре перемішати і знову встановити водяний затвор.
На 7-й і 10-й день бродіння процедуру з внесенням цукру повторити за описаною технологією і в зазначених пропорціях.
11. Через 7-10 днів з моменту останнього додавання цукру, коли бродіння закінчиться (гідрозатвор перестав пускати бульбашки, на дні утворився пухкий осад) молоде вино Кагор обережно перелити через трубочку в іншу ємність, намагаючись не зачепити осад на дні.
12. Спробувати напій, щоб оцінити його фортеця і солодкість. При необхідності додати за смаком спирт (не більше 20% від обсягу вина) і цукор. Залишити на добу в прохолодному темному місці.
13. Процідити домашній кагор через ватно-марлевий фільтр, щільно закрити бутель пробкою і залишити вино в підвалі для освітлення на 30-45 днів.
14. Зняти з осаду і разити вино в пляшки, щільно закривши їх пробками. Зберігати в холодильнику або підвалі в горизонтальному положенні, раз в 10-15 днів перевіряючи герметичність пробки.
PS Насправді кагор - це назва французького червоного сухого вина (Cahors) з регіону Каор, яке імпортувалося раніше для потреб духовенства. За Петра I Росія налагодила виробництво власного напою, але традиція називати церковне вино кагором залишилася.
Немає коментарів:
Дописати коментар