пʼятницю, 12 вересня 2014 р.

У виготовленні горілки немає дрібниць, кожна деталь по-своєму важлива і впливає на кінцевий смак напою. У більшості виробників є свої секрети, що стосуються очищення та фільтрації, але в цілому технологія виробництва горілки однакова у всіх. Сьогодні ми розглянемо основні етапи, які проходить наш національний напій, перш ніж потрапити у продаж.

Багато хто вважає, що між магазинної горілкою і самогоном немає ніякої різниці. Насправді це не так. Самогон отримують методом дистиляції (перегонки через самогонний апарат). В свою чергу горілка є продуктом ректифікації (теплової очистки) спирту. При повному дотриманні технології виробництва, горілка набагато краще очищається від сторонніх домішок, ніж самогон.
Класична схема виготовлення горілки представлена ​​на малюнку нижче.Далі ми дамо коротку характеристику кожному етапу.
схема виготовлення горілки

Етапи виробництва горілки

1. Підготовка води. В першу чергу здійснюється корекція сольового складу, вміст солей повинно бути мінімальним. Також на даному етапі відбувається очищення води за допомогою відстоювання, аерації та фільтрації через вугільні фільтри і кварцовий пісок. На деяких підприємствах застосовується додаткова молекулярна і ультрафіолетова очистка.
Воду не можна кип'ятити або дистилювати, в іншому випадку горілка вийде жорсткою і втратить свій унікальний смак.
2. Отримання і очистка спирту. Основною сировиною для виробництва горілчаного спирту є пшениця. В сусло також може додаватися невелику кількість ячменю, кукурудзи, проса або гороху.
Злаки перемелюють на борошно і заварюють під тиском в спеціальних колонах. Далі сусло надходить в чани для бродіння, туди ж додають дріжджі. Готова брага подається в Перегоночная колони, а потім в ректифікаційні. В останніх колонах здійснюється очистка спирту.
У виробництві горілки дозволено використовувати тільки три класи етилового спирту «Вищої очистки», «Екстра» і «Люкс». Багато компаній мають власні потужності для отримання спирту, інші - замовляють його безпосередньо на спирт заводах, але тоді контролювати якість набагато складніше.
3. Сортування. Технологи називають сортуванням процес отримання водно-спиртової суміші. Спирт і вода в потрібних пропорціях подаються в закриті сортувальні чани, де змішуються спеціальними пристроями.
На даному етапі також здійснюється додавання інших інгредієнтів, якщо вони передбачені рецептурою. Наприклад, для отримання лимонної горілки слід додати до складу лимонний сік або хімічні ароматизатори, які замінять його.
4.Фільтрація суміші. У більшості випадків використовується кварцовий пісок. Суміш води і етилового спирту надходить з бака на спеціальний фільтр, а потім перетікає в наступний чан.
У міру накопичення осад починає заважати нормальній фільтрації, тому через певний час кварцові фільтри мають потребу в чищенні. Момент визначають по висоті шару осаду.
5. Очищення від шкідливих домішок. На даному етапі формуються органолептичні характеристики горілки. За допомогою вугільних фільтрів напій очищають від альдегідів і ефірів. Залежно від бажаної якості готового продукту, фільтрація активованим вугіллям може здійснюватися кілька разів.
6. Асиміляція. Являє собою процес відстоювання готової спиртоводного суміші. Згідно стандартам, асиміляція повинна тривати не менше 2-х діб. Але досвідчені технологи стверджують, що цього часу недостатньо. Тому на багатьох підприємствах відстоювання триває до 7 діб.
7. Розлив у пляшки. Кожна пляшка перевіряється на цілісність, а потім ополіскується водою. Розлив здійснюють спеціальні автоматичні лінії. Спочатку горілка наливається в пляшку, яка згодом закупорюється спеціальною пробкою. Заключна стадія - нанесення етикетки.
Детальнішу інформацію про технології виробництва горілки ви можете дізнатися, подивившись запропоноване відео. У ньому розповідається про виготовлення горілки «Білуга», але інші марки роблять приблизно також.

Немає коментарів:

Дописати коментар