пʼятниця, 12 вересня 2014 р.

Як зробити домашній самогон із цукру і дріжджів




рецепт правильного самогону
Приготування цукрового самогону можна назвати класикою вітчизняного самогоноваріння. По любові і поширеності серед народу, цей напій не має собі рівних.Існує безліч рецептів браги з цукру і методів її перегонки, але не всі вони дають хороший результат. Щоб ви дарма не витрачали дорогоцінну сировину і час, я розповім, як варити правильний самогон в домашніх умовах, смак якого краще, ніж у магазинних горілок. Ми детально розглянемо всі нюанси цього корисного процесу.

Спочатку раджу подбати про чистоту всіх використовуваних посудин. Їх потрібно промити гарячою водою і насухо витерти чистою тканиною. Чим чистіше бутлі і каструлі, тим вищою буде якість готового самогону.Багато нехтують цим правилом, а потім скаржаться на сторонній запах або присмак свого продукту. Не повторюйте цю помилку.

Рецепт браги з цукру

1. Розрахунок пропорцій. Спочатку визначаються з кількістю самогону, який потрібен на виході. У домашніх умовах з 1 кг цукру виходить 1,1-1,2 літра самогонки міцності 40 градусів. При розрахунках раджу збільшувати кількість інгредієнтів на 10-15%, тому що в силу різних причин (температури, якості сировини, неправильної перегонки) реальний вихід буває менше теоретичного.
На 1 кг цукру додають: 3 літри води (плюс 0,5 літра, якщо робиться інвертування) і 100 грам пресованих дріжджів або 20 грам сухих.
Як приклад приведу точну кількість інгредієнтів, які потрібні для приготування 5-ти літрів сорокаградусного самогону за класичною технологією:
  • цукор - 6 кг;
  • вода - 18 літрів;
  • сухі дріжджі - 120 грам (або 600 грам пресованих);
  • лимонна кислота - 25 грам.
2. Інвертування цукру. Під вельми складною назвою розуміється приготування звичайного цукрового сиропу. Справа в тому, що під час бродіння дріжджі спочатку розщеплюють цукор на прості моносахариди - глюкозу з фруктозою, і тільки потім переробляють ці речовини в потрібний нам спирт. Ще нагрівання вбиває патогенні мікроорганізми на поверхні цукру, які чекають більш сприятливих умов для розмноження (температури, вологості і так далі). Активізація шкідливих мікробів в брагу вкрай небажана.
Самогон з інвертованого цукру бродить швидше, так як ми робимо замість дріжджів частина їхньої роботи, і відрізняється кращим смаком, ніж його звичайний аналог. Хоча етап инвертирования вважається необов'язковим і в більшості рецептів самогону пропонується лише розчинити цукор в теплій воді, я все-таки раджу варити сироп.
Щоб інвертувати цукор для браги потрібно зробити наступне:
  1. Нагріти 3 літри води до температури 70-80 ° C у великій каструлі.
  2. Всипати цукор (6 кг) і повільно перемішувати до утворення однорідної маси.
  3. Довести сироп до кипіння і проварити 10 хвилин.
  4. Додати лимонну кислоту (25 грам), зменшити вогонь на плиті до мінімуму.
  5. Закрити каструлю кришкою і проварити 60 хвилин.
як инвертировать цукор для браги
готовий сироп
3. Підготовка води. Дуже важливий етап, в ході якого багато в чому формується смак готового продукту. Вода для браги повинна відповідати всім гігієнічним нормам і не мати ні кольору, ні смаку, ні запаху.
Перед приготуванням цукрового самогону рекомендую 1-2 дня відстоювати водопровідну воду. Завдяки цьому її жорсткість знижується, а шкідливі домішки осідають на дні. Потім воду зливають з осаду через тоненьку трубочку.
Увага! Воду для самогону не можна кип'ятити або дистилювати, оскільки це призведе до втрати кисню, потрібного дріжджам для бродіння.
4. Змішування інгредієнтів. Сироп, приготовлений на 2-му етапі, слід перелити в ємність для бродіння, туди ж додати холодну воду (18 літрів). Якщо ви не інвертували цукор, тоді його потрібно розчинити в теплій воді, інтенсивно перемішуючи. В обох випадках оптимальна температура готової суміші - 27-30 ° C.
Ємність не можна заповнювати більш ніж на ¾ об'єму, інакше під час активного піноутворення бражка може перелитися через краї і вам доведеться збирати її по всій підлозі.
5. Внесення дріжджів. Пресовані дріжджі можна додавати прямо в ємність, попередньо розім'явши їх чистими руками. Але все ж краще спочатку розчинити їх в невеликій кількості приготованого сусла (води і цукру), накрити кришкою і почекати поки на поверхні утворюється піна. Зазвичай на це йде 5-10 хвилин.
Перед внесенням в сусло сухі дріжджі потребують попередньої активізації. Для цього достатньо чітко слідувати інструкції на пакетику.У більшості випадків кип'ячену воду охолоджують до 32-36 ° C, всипають потрібну кількість сухих дріжджів, накривають кришкою, а саму ємність огортають щільною тканиною або ставлять у тепле місце для підтримки стабільної температури. Через 20-40 хвилин на поверхні з'явиться рівномірна пінна шапка. Це значить, що розлучені сухі дріжджі можна додавати в сусло.
При використанні хлібопекарських дріжджів іноді починається активне піноутворення, яке виходить за межі ємності. В якості пеногасителя для браги рекомендую використовувати раскрошенную половинку сухого магазинного печива або 10-20 мл рослинного масла. Додавання цих продуктів ніяк не вплине на якість самогону.
6. Бродіння. На бутель з брагою встановлюють гідрозатвор і переносять у приміщення зі стабільною температурою 26-31 ° C (дуже важливо для нормального розвитку дріжджів). Брага на інвертованому цукрі відрізняється приємним карамельним запахом, який не псує повітря.
Для підтримки температурного режиму ємність накривають ковдрами або шубами, утеплюють будівельними термоізоляційними матеріалами або ж встановлюють акваріумні нагрівачі з системою терморегуляції.Бродіння триває від 3-х до 10-ти днів (зазвичай 4-5). Кожні 12-16 годин рекомендую збовтувати брагу протягом 45-60 секунд, не знімаючи гідрозатвори. Завдяки цьому ви приберете надлишки вуглекислого газу, які заважають нормальній роботі дріжджів.
домашня цукрова брага
цукрова брага під гідрозатворів
Ознаки готовності цукрових браги до перегонки:
  • гіркий смак (весь цукор переробився в спирт);
  • припинилося виділення вуглекислого газу (гідрозатвор НЕ булькає);
  • верхні шари браги освітлити, а на дні з'явився осад;
  • припинилося шипіння;
  • відчувається спиртової запах;
  • піднесена до брагу сірник продовжує горіти.
Всі ці ознаки використовуються комплексно, потрібно щоб одночасно з'явилося хоча б 2-3 з них, в іншому випадку легко допустити помилку.Наприклад, надлишок цукру призводить до того, що дріжджі гинуть раніше, ніж встигають все переробити. Вони не можуть жити при концентрації спирту вище 12%, тому навіть готова брага буде солодкою.
7. Дегазация і освітлення браги. Виготовлення правильного самогону немислимо без здійснення цього етапу. Спочатку брагу знімають з дріжджового осаду, перелив її у велику каструлю через трубочку. Далі бражку нагрівають до 50 ° C. Висока температура вбиває залишки дріжджів і сприяє виділенню з рідини вуглекислого газу, який нам зовсім не потрібний.
Дегазована брагу переливають назад в бутель і освітлюють бентонітом - натуральної білою глиною. Вона продається в пакетиках і в складі котячого наповнювача, перевірені марки: «Pi-Pi-Bent», «WC Closet Cat», «Котяра».
освітлювання браги бентонітом
бентоніт
Увага! При виборі білої глини стежте за тим, щоб у ній не було ароматичних добавок, інакше ви зіпсуєте свій домашній самогон. Також перед висвітленням бродіння повинне повністю закінчиться, інакше цей метод не спрацює.
Для освітлення 20 літрів браги 2-3 столових ложки бентоніту перемелюють в кавомолці і розчиняють в 250 мл теплої води. Потім перемішують і чекають, поки глина чи не перетвориться в густу масу, що нагадує жирну сметану. На це йде 10-15 хвилин.
Бентоніт додають в брагу, щільно закривають ємність і протягом декількох хвилин інтенсивно збовтують. Далі брагу залишають в спокої на 15-30 годин, після чого вона готова до перегонки. Осад не можна виливати в каналізацію, там він може створити цементні пробки, які потім складно ліквідувати.
Застосування бентоніту прибирає сторонні домішки, які не випали в осад під час бродіння. В результаті у браги пропадає неприємний дріжджовий запах, а вигнаний самогон чистити набагато простіше, оскільки більшість шкідливих речовин заберуться глиною і в нього не потраплять.
як освітлити брагу бентонітом
осветленная брага

Як гнати самогон

8. Перша перегонка. проясненої бентонітом брагу зливають з осаду в перегінний куб. Мета першої дистиляції - відокремити спирт від інших речовин. Багато початківці і ледачі самогонники на цьому зупиняються, так ніколи і не спробувавши смак справжнього домашнього самогону, зробленого за всіма правилами.
Перегонка виконується на повільному вогні. Ми відразу ж будемо ділити весь вихід на фракції: «голови», «тіло» і «хвости». Перші 50 мл виходу в розрахунку на 1 кг цукру збираються в окрему ємність. Згідно з нашими пропорціям це 300 мл «первака» - головної фракції, яку можна використовувати лише для технічних потреб. Вона настільки шкідлива, що пити її небезпечно для здоров'я.
Після цього відбирається «тіло» - корисна середня фракція, звана спирт-сирець, заради якої ми і займаємося приготуванням самогону з цукру. Відбір припиняють, коли фортеця дистиляту падає нижче 40 градусів. Краще визначати фортеця спиртометром (обов'язково при температурі 20 ° C), але можна скористатися і народним методом - поки дистилят горить в ложці, продовжуємо відбір.
Останніми в окрему ємність збираються «хвости» - третя фракція, яка містить багато сивушних масел. Цей дистилят можна влити в наступну брагу, щоб зробити її міцніше, або зовсім не збирати.
9. Очищення. Перед другою перегонкою середня фракція (спирт-сирець) потребує додаткової очистки від шкідливих домішок. Єдиного і всіма визнаного методу не існує, так що можете використовувати будь-який, який вам подобається.
Натуральної та екологічно чистої вважається очистка цукрового самогону вугіллям , але при правильно підході, наприклад, марганцівка з харчовою содою , теж дають хороший результат. Головне перед очищенням розбавити дистилят водою до 15-20 градусів.
10. Друга перегонка. Розведений спирт-сирець заливають в перегінний куб і починають дистиляцію на мінімальному вогні. Як і в першому випадку, особливо якщо варите самогон для себе, раджу відбирати «голови» - перші 50 мл на кожен кілограм доданого цукру, або 7-10% самогону.
Відразу після відбору першої (головної) фракції раджу замінити сухопарник , якщо він передбачений конструкцією вашого самогонного апарату. Далі поки фортеця не впаде нижче 40 градусів, відбирається основний дистилят.
кращий рецепт самогону
готовий домашній самогон
11. Розведення і відстоювання. На останньому етапі домашній самогон розбавляють водою до бажаної міцності. Щоб смак напою став більш м'яким і збалансованим раджу розлити його в пляшки, закрити пробками, дати настоятися 3-4 дні в прохолодному темному місці і тільки потім починати дегустацію з родичами і друзями.

29 коментарів:

  1. Уточніть, будь ласка, скільки потрібно цукру для другої перегонки. Дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. якщо ви маете на увазі нижче 40% то просто перегнати і нічого не добавляти у вас фактично ке готова очищена брага.

      Видалити
  2. А я би порадив, обладнати самогонний апарат сухопарником, тоді, можливо і не треба буде друга перегонка

    ВідповістиВидалити
  3. Яка нафіг фортеця? Це ви так переклали рос."крепость"(міцність)? ))))

    ВідповістиВидалити
  4. Я розробив дріжджі на гарячі воді і не дуже бродить шо можна зробити?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Можливо потрібно поставити в тепле місце, або куплені дріжджі які не бродять, потрібно запитувати, чи вони підходять до самогоноваріння, кожний продавець вам це скаже, тому що в наявності в них є завжди і те і друге.

      Видалити
    2. Не можна заливати гарячою водою
      Температура води має бути 26-30 градусів треба дати ще одну порцію дріждів але розбав окремо і залий в брагу

      Видалити
    3. Не можна заливати гарячою водою
      Температура води має бути 26-30 градусів треба дати ще одну порцію дріждів але розбав окремо і залий в брагу

      Видалити
    4. Додай дріжджі первак.

      Видалити
  5. ПАНОВЕ ЛЮБИТЕЛІ- ВИРОБНМКМ ВЛАСНИХ АЛКОГОЛЬНМХ НАПОІВ. Приблизно з березня 2016 року почався випуск дріжджів, котрі не створюють ніякого бродіння, тобто виробляється продукт під назвою дріжджі, але до них не має ніякого відношення. ДУМАЮ, ЦЕ ОДИН ІЗ ДОГОВОРНЯКІВ МІЖ ОЛІГАРХАМИ, КОТРИМ, ЯК КІСТКА В ГОРЛІ ПРИВАТНИКИ,ЩО ВИГОТОВЛЯЮТЬ СВОІ ГОРІЛЧАНІ НАПОІ, А ТОМУ Й ПОЧАЛОСЬ ТОТАЛЬНЕ ВИПРБНИЦТВО ДРІЖДЖІВ, В ЯКИХ НЕМА ДРІЖДЖІВ. Шо робити? Треба бити тривогу, бо і дріжджі стануть таким га....ом, як і сьогоднішнє пиво

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. не бреши! дріжджі працюють, якщо випускатимуть іх таками що не бродять то господарки перестануть випікати пиріжки та хліб...

      Видалити
    2. не бреши! дріжджі працюють, якщо випускатимуть іх таками що не бродять то господарки перестануть випікати пиріжки та хліб...

      Видалити
    3. Не купляй всяке лайно та ще в будь кого і все буде ОК з олігархами та бражкою...!

      Видалити
  6. Якщо дріжджі розвели в дуже гарячій воді, то вони "вмерли". Дріжджі розводять в теплій воді. Про не "дріжові" дріжджі чув, ала думаю що це аба побрехенька, або була халтура. Дріжджі потрібні не тільки і не стілько для самогону, але й для багато чого.

    ВідповістиВидалити
  7. скільки градусів має мати самогонка

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. від 45 до 50, якщо більше 50 почне на язиці пекти , якщо менше 45 то це вже по народному "люра" тобто противноїї пити

      Видалити
    2. Настояща самогонка повинна мати 55 градусів

      Видалити
  8. дріжджам не треба кисень для бродіння. Це анаеробний процес

    ВідповістиВидалити
  9. Хіба голови треба знімати після першої і другої перегонки, якщо дві перегонки то тільки після другої, хіба не так?

    ВідповістиВидалити
  10. Скажіть будь-ласка що можна зробити якщо вже киснем, а щоб до кінця не виникло одним словом Зіпсувати брагу?

    ВідповістиВидалити
  11. Який відсоток цукру має бути в бразі?

    ВідповістиВидалити
  12. Після першої гонки самогон був 55°, а через 3 дні став 40°
    Яка причина? Ємність була плотно закрита.

    ВідповістиВидалити
  13. Хтось надпив і долив води

    ВідповістиВидалити
  14. молодці, що получив роз'яснення хоть на старість аж тепер я газда буду моцний

    ВідповістиВидалити