понеділок, 22 вересня 2014 р.

Приготування і вживання домашньої сливовиці




сливовий самогон
Сливовиця вважається національним напоєм балканських країн (Хорватії, Болгарії, Сербії, Боснії) та Чехії. Там нею пригощають туристів, п'ють самі і навіть лікують деякі хвороби. Сливи добре ростуть і в нашій місцевості, тому сьогодні ми розберемося, як приготувати сливовицю в домашніх умовах. Я рекомендую користуватися класичним рецептом, оскільки різні модифікації, у тому числі додавання дріжджів, перетворюють напій з унікальним смаком в звичайний самогон.

Сливовиця (Ракия) - це міцний спиртний напій (45-75%), що відноситься до класу фруктових бренді, одержуваний шляхом подвійної дистиляції перебродившего сливового соку і наступною витримкою в дубових бочках. Оптимальною вважається витримка протягом 5 років, цього часу достатньо, щоб напій придбав свій характерний смак з нотками слив і жовтий колір. Домашню сливовицю рідко витримують більше року, тому вона має прозорий колір.
У 2007 році Сербія отримала європейський патент на ексклюзивне виробництво напою під назвою «сербська ракія сливовиця» у своєму географічному регіоні. Тепер ракія, як коньяк і шампанське, захищається законодавством ЄС. Це значить, що спиртне з такою назвою мають право продавати тільки компанії, що знаходяться на території Сербії.

Приготування сливовиці (ракії)

У класичному рецепті крім слив і води більше нічого не використовується. Але в дощовий сезон, коли солодкість плодів недостатньо висока, для підтримки бродіння доводиться додавати цукор.
Пам'ятайте, чим більше цукру, тим менше отриманий напій буде схожий на класичний варіант, перетворюючись на банальний самогон зі слив.
Для приготування сливовиці в домашніх умовах ми будемо використовувати:
  • плоди сливи (підійде будь-який сорт, наприклад, угорка, ренклод, Альтана, яєчна, мірабель) - 11 кг;
  • чиста вода - 8 літрів;
  • цукор (небажано) - залежно від солодощі слив.
Технологія складається з наступних етапів:
1. Робота з плодами. Для сливовиці потрібно намагатися відбирати найсолодші плоди, можливо навіть переспілі. Сливи не можна мити, можна тільки протерти сухою ганчіркою.
Спочатку відокремлюють м'якоть від кісточок, поділяючи сливи на дві половинки. Потім м'якоть подрібнюють до стану кашки. Це можна зробити м'ясорубкою, або ж дрилем з металевим прутом на кінці.
2. Підготовка до бродіння. Спочатку сусло пробують на смак. Воно повинно бути небагато солодким. В іншому випадку потрібно додавати цукор. Його кількість залежить від кислотності слив. Вносьте по 100-200 г цукру, перемішуйте, і знову перевіряйте солодкість. Іноді потрібно декілька підходів.
Горлечко ємності з кашкою перев'язують марлею і на добу залишають у теплому місці. Це необхідно для того щоб почалося бродіння. Через добу поверх сусла почне утворюватися піна, це означає, що все йде нормально. Якщо ж піни немає, знову додають цукор і залишають сусло ще на 12 годин.
У ємність для бродіння перелити сусло, туди ж додати воду. Після ретельного перемішування поверх ємності слід встановити гідрозавор. Фактично, спочатку ми будемо робити молоде сливове вино , і тільки потім переганяти його через самогонний апарат.
3. Бродіння. Бутель з гідрозатворів бажано поставити тепле місце і захистити від дії прямих сонячних променів. Бродіння може тривати від 2-х до 4-х тижнів. В цей час гідрозатвор буде активно «булькати». Коли пухирці перестануть з'являтися - пора переходити до наступного етапу.
4. Перегонка. Брагу переливають в перегінний куб і починають першу дистиляцію. Як і в класичному самогоноварінні, «голови» і «хвости» відокремлюють. Щоб позбутися від сивушних масел і зробити напій більш якісним, потрібно друга перегонка, в ході якої вийде сливовиця міцністю 55-60%. Потім її можна буде розбавити.
В результаті у вас повинно вийти 1-1,5 літра домашньої сливовиці, розведеної до 45%.
5. Наполягання. Згідно з класичним рецептом, отриманий напій повинен настоюватися в дубових бочках. Якщо у вас є така можливість - раджу спробувати. В іншому випадку відразу переходите до дегустації продукту.

Як правильно пити сливовицю

Завдяки високій міцності, напій прекрасно підходить в якості аперитиву. Згідно балканської традиції першу чарку не закушують, це дозволяє вловити всі нотки смаку.
Сливовицю п'ють тільки в чистому вигляді. При її змішуванні з соками або іншими алкогольними напоями з'являється неприємний металевий присмак.
Традиційно в якості закуски до сливовицю подають підсмажений кукурудзяний хліб. Але ви можете використовувати й інші страви, які звикли поєднувати з міцним алкоголем.

Немає коментарів:

Дописати коментар