понеділок, 22 вересня 2014 р.

Правильна температура перегонки браги




самогон температура
Підтримка оптимальної температури перегонки дає на виході кристально чистий самогон без запаху і шкідливих домішок. Це один з найважливіших етапів самогоноваріння, не знаючи основ якого не можна розраховувати на хороший результат. Без правильної перегонки навіть із самої кращої браги виходить поганий самогон.

Теорія. Процес перегонки браги можливий завдяки різниці температур кипіння спирту, води і сивушних масел. При однаковому тиску температура кипіння етилового спирту - 78,3 ° C, води - 100 ° C. Брага це суміш спирту та води, значить, температура її кипіння знаходиться в діапазоні 78-100 ° C. Чим вище концентрація спирту в брагу, тим нижче точка її закипання і тим простіше отримати якісний дистилят.
Практична температура перегонки самогону - 78-83 ° C, саме її потрібно підтримувати під час відбору основної фракції.
самогонний апарат з термометром
правильна конструкція
Контролювати температуру дозволяє вбудований в випарник рідинний термометр. В деяких моделях самогонних апаратів термометр показує температуру рідини в перегінному кубі, але отримані значення не настільки точні як в першому варіанті.
температура перегонки браги
графік ключових моментів дистиляції

Температурні етапи перегонки браги

1. Відбір летючих фракцій (точка 1). Коли температура браги досягає 65-68 ° C, починають випаровуватися легкі шкідливі фракції (метиловий спирт, оцтовий альдегід, муравьино-етиловий ефір, оцтово-метиловий ефір та інші). З'являється спиртової запах і перші краплі сконденсованої рідини.
У народі отриманий самогон називається «первак» або «первак» і вважається найкращим. Насправді це отруйна суміш, пити яку небезпечно для здоров'я. Через високу концентрації шкідливих домішок первак швидко п'янить, але наслідки його вживання бувають сумними.У класичній дистиляції ця перша фракція називається «головами» та її «відсікають» - збирають в окрему ємність, а потім використовують тільки для технічних потреб.
Поки температура не досягла 63 ° C, брагу нагрівають на максимальному вогні, потім швидкість нагріву різко зменшують, щоб плавно вийти на 65-68 ° C. Якщо пропустити цей момент, то гаряча брага може потрапити в холодильник і інші частини самогонного апарату. В результаті напій придбає сивушний колір, а його якість помітно погіршиться. Виправляє ситуацію друга перегонка самогону .
самогон мутніє при перегонці
причина мутного самогону - неправильна перегонка браги

2. Отримання основного продукту (точка 2). Коли вихід «голів» припиняється, потрібно замінити сухопарник (якщо є), підставити ємність для збору самогону і поступово збільшуючи потужність нагрівача довести брагу до температури початку перегонки - 78 ° C.Через деякий час, який залежить від конструкції самогонного апарату, почнеться вихід основного продукту.
Поступово температура браги буде підвищуватися, а інтенсивність виходу падати. Збір самогону припиняють, коли суміш нагрівається до 85 ° С. З цього моменту починають випаровуватися сивушні масла, роблячи самогон каламутним і погіршуючи його якість.
Якщо термометра немає, то відбір основного продукту припиняють, якщо:
  • змочена в самогоні папірець перестає горіти синім полум'ям;
  • при температурі 83 ° C вихід падає до нуля;
  • фортеця домашнього самогону менше 40 градусів.
3. Відбір останній фракції (точка 3). В брагу зберігається деяка концентрація етилового спирту, але добути його в чистому вигляді вже не вийде. Тому при температурі 85 ° C і вище дистилят збирають в окрему ємність. Це третя каламутна фракція, звана «хвостами». Її можна додати в нову порцію браги для збільшення фортеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар