понеділок, 22 вересня 2014 р.

Методи визначення готовності браги до перегонки



скільки бродить брага для самогону
Щоб отримати якісний самогон важливо навчитися правильно визначати момент готовності браги до перегонки. Якщо почати дистиляцію раніше, то вихід буде меншим і частина цукру просто пропадає. Разом з цим не можна перетримувати брагу, інакше вона почне скисати, що погіршить смак самогону.

Ми розглянемо всі доступні методи, що дозволяють перевірити брагу на готовність. Для підвищення точності рекомендую користуватися ним комплексно, тобто всіма відразу (за винятком останнього).
1. Час. Залежно від якості сировини (цукру, дріжджів, води) і зовнішніх умов (температури, вологості) звичайна цукрова брага бродить від 5 до 14 днів, в середньому 7-10 днів, крохмальна менше - 3-5 днів.Виноградній бразі без дріжджів для дозрівання потрібно від 21 до 28 днів. Через великого розкиду за часом цей метод надто неточний, щоб повністю на нього покладатися.
2. Смак. Готова до перегонці брага має гіркуватий смак. Якщо відчувається солодкість, значить, дріжджі ще переробили весь цукор на спирт і потрібно почекати. Це найефективніший метод перевірки, що дозволяє контролювати не тільки готовність, а й якість браги.
При недотриманні температурного режиму (оптимальна температура браги - 18-24 ° C) дріжджі можуть загинути завчасно, в результаті чого бродіння припиниться ще до повного вироблення цукру. В цьому випадку рекомендую відновити бродіння, внісши нову порцію дріжджів і перемістивши ємність з брагою в більш відповідне місце.
3. Зовнішній вигляд. У готовій брагу припиняє утворюватися піна, пухирці вуглекислого газу не виділяються і не чути шипіння. Верхній шар бражки починає поступово освітлюватися, залишки дріжджів і продукти їх життєдіяльності осідають на дні.
готова до перегонці брага
приклад готової браги
4. Запалений сірник. При активному бродінні виділяється велика кількість вуглекислого газу, який витісняє з ємності кисень. Щоб визначити готовність браги досить піднести до поверхні запалений сірник. Якщо вона буде горіти, значить, бродіння припинилося і можна приступати до перегонки. Загасання сірники свідчить про те, що бродіння ще триває.
5. Професійний метод. Найточніший, але вимагає спеціального пристосування - ареометра, який є лише у досвідчених самогонників.
Для визначення залишку цукру (недоброда) 200 мл браги фільтрують через щільну тканину, переливають в мірний стаканчик і опускають туди ареометр. При значеннях нижче 1.002 (відповідає 1% цукру в брагу) можна починати перегонку.

1 коментар:

  1. дякую за полезний матеріал особливо за винного ареметра я не знав

    ВідповістиВидалити