Як приготувати Медовуху? : у літрі кип’яченої води розчиняється 50 грамів меду, в отриману солодку воду додаються промиті родзинки для активізації бродіння. Ємність нещільно накривається кришкою і на дві доби залишається при кімнатній температурі. Потім процідити через марлю, розлити по пляшках і залишити в холодильнику на 2-3 місяці.
Сита (з наголосом на а) – це розведений водою мед, іноді відвар меду на воді.
Як приготувати Ситу?: в ідеалі береться сотовий прісний мед, кладеться в бочку і заливається окропом. У результаті мед розчиниться, а віск спливе. Отриману ситу необхідно процідити і охолодити. Напій готовий.
Як приготувати Сирівець? : сирівець почали використовувати як заправку до окрошки і зеленого борщу. По суті, це хлібний квас, але без додавання цукру.
Як приготувати: у велику посудину (або дубову бочку) кладеться черствий житній хліб, всипається 4 склянки житнього борошна. Усе це заливається окропом. Посудину накривають кришкою і залишають на добу. Тим часом в окремому посуді дві склянки борошна змішують з водою, додають дріжджі і залишають також на добу. Потім ця опара додається в основну посудину-бочку, вимішується, доверху доливається вода. Зберігається бочка в прохолодному місці, через 3-4 дні сирівець готовий. По мірі вибирання продукту в бочку можна доливати воду.
Коли пити: у спеку і додавати в окрошку.
Суботні - це старовинний слов'янський напій, що складається з води, меду, прянощів та інших інгредієнтів. Відрізняється яскраво вираженим медовим присмаком з ароматом трав, має протизапальну і зігріваючу дію. Буває алкогольним і безалкогольним. Залежно від рецепту подається в гарячому або холодному вигляді. За смаком нагадує медовуху , але готується по більш простішій і швидкій технології, у багатьох регіонах він ще називався «переваром», «узваром» і «варом». Крім меду до складу додавали звіробій, імбир, лавровий лист і шавлій. Після 1917 року популярність суботнього різко знизилася, недавні спроби налагодити його промислове виробництво не увінчалися успіхом.
Алкогольний суботні
Інгредієнти:
- сухе червоне вино - 1 л;
- мед - 150 г;
- кориця, гвоздика, мускатний горіх - за смаком.
Приготування:
1. Змішати вино і мед.
2. Закипятить суміш на повільному вогні, видаляючи піну.
3. Зняти каструлю з вогню, додати спеції, накрити кришкою і настоювати протягом 25-30 хвилин.
4. Перед вживанням процідити через марлю і підігріти до потрібної температури.
Безалкогольний суботні з імбиром
Інгредієнти:
- корінь імбиру - 3 см;
- кориця - 1 паличка;
- цукор - 6 столових ложок;
- мед - 5 столових ложок;
- вода - 1 л.
Приготування:
1. Очистити і дрібно нарізати корінь імбиру.
2. Закип'ятити воду, покласти в неї корицю, гвоздику і імбир.
3. Додати цукор і мед, проварити на повільному вогні 8-10 хвилин, знімаючи піну.
4. Вимкнути вогонь і дати напою настоятися 25-30 хвилин.
5. Процідити через марлю.
Цей варіант збитня можна подавати в холодному або гарячому вигляді. Перед вживанням його нагрівають (охолоджують) до потрібної температури.
Користь домашнього збитня:
- збитень зміцнює імунітет;
- містить вітаміни груп B і C;
- є профілактикою інфекційних, респіраторних і простудних захворювань;
- знижує запальні процеси;
- допомагає при хворобах ясен і порожнини рота;
- вбиває патогенні мікроорганізми.
Як приготувати кисіль? Існує кілька різновидів цього стародавнього напою. В основному киселі відрізняються своєю консистенцією: від густого желе до напою. Кисіль хороший тим, що його можна приготувати майже з чого завгодно: фрукти, ягоди, ревінь або молоко.
Як приготувати: можна взяти, наприклад, чорницю і збити в блендері до однорідної маси. Отримане пюре вилити у воду, доведену до кипіння, і додати цілі ягоди. Туди ж всипати цукор і довести до кипіння. Далі додати крохмаль, розведений невеликою кількістю води, суміш знову довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Пити охолодженим.
Як приготувати спотикач?:
Ця настоянка готується довго, але винагороджує за терпіння своїм чудовим смаком. Спотикач – це приготовлена на прянощах і горілці настоянка. З’явившись у 18 столітті, напій постійно удосконалювався і в 19 столітті досяг своїх найкращих смакових якостей.Як приготувати: столова ложка ваніліну і тертого мускатного горіха змішується з половиною чайної ложки кориці, заливається літром горілки і настоюється два тижні. Після цього суміш проціджують, в отриману рідину всипають дві склянки цукру. Потім усе це ставиться на вогонь. Напій потрібно постійно помішувати, і як тільки він почне закипати – виключити, після чого накрити кришкою і дати охолонути.
Як приготувати варенуху?:
Цей напій став відомим на лівому березі України ще в 16 столітті. Основний склад: міцний алкоголь (горілка або самогон), фрукти і прянощі.
Як приготувати: рецептів приготування варенухи існує безліч, тому пропорційну кількість інгредієнтів назвати складно. Беруться будь-які сушені фрукти, їх кладуть у глиняний посуд і доверху заливають горілкою. Не завадить ложка меду, стручок гострого перцю, кориця, гвоздика, імбир, але всього потроху. Зверху замість кришки кладеться кірка житнього хліба, краї замазуються тістом для додання герметичності. Лишається поставити все це в духовку на слабкий вогонь і засікти час – 10–12 годин. Після - витягнути і процідити через марлю отриманий напій. Пити можна як гарячим, так і холодним.
Як приготувати ягоданку?:
хтось колись вирішив залити ягоди-падалицю (а пізніше – і свіжі) водою, а після цього додати цукор і дріжджі. В результаті вийшов схожий на квас, тонізуючий та освіжаючий напій.
Як приготувати: 1 кілограм будь-яких ягід (можна навіть яблука, груші, абрикоси тощо) попередньо перебрати і викласти у великий емальований або скляний посуд і залити 1 літром кип’яченої холодної води, а потім додати дріжджі (приблизно 15 грамів). Для прискорення процесу бродіння посуд з вмістом краще поставити в місце, де підтримується постійне тепло. Далі потрібно залишити на 4-5 днів, після - розлити по пляшках, закупорити і зберігати в прохолоді.
Немає коментарів:
Дописати коментар