понеділок, 22 вересня 2014 р.


Шнапс - знаменитий німецький фруктовий самогон

з чим пити шнапс

Шнапс - назва групи міцних алкогольних напоїв (38-40 градусів), одержуваних шляхом подвійної дистиляції натуральної фруктової або зерновий браги, приготовленої без додавання цукру, штучних дріжджів та інших інгредієнтів. За смаком шнапс нагадує звичайний фруктовий або злаковий самогон, але відрізняється більш вираженим запахом.
Найчастіше шнапс роблять з вишні, персиків, сливи, яблук, груш, малини, пшениці з травами і навіть картоплі. Вважається, що краще використовувати дикорослі плоди, оскільки вони зраджують напою оригінальний смаковий відтінок і неповторний запах. Залежно від використовуваного сировини виділяють близько 30 видів шнапсу.
Історики вважають, що вперше шнапс з'явився в XV столітті на території Німеччини та Австрії. Великі винокурні почали будувати сторіччям пізніше - наприкінці XVI і початку XVII століття. Спочатку напій використовувався як ліки від усіх хвороб і омолоджуючий засіб. Через деякий час народ зрозумів, що завдяки опьяняющему ефекту шнапс можна пити просто заради задоволення. Його почали робити не тільки в винокурнях, але і в домашніх умовах, використовуючи будь-яке доступне в господарстві сировину.
Хоча шнапс вважається національним німецьким спиртним напоєм, але центром його виробництва є Тіроль - регіон в Східних Альпах, що входить до складу Австрії. Просто Німеччина активно популяризує шнапс в світі, тому у більшості туристів цей напій асоціюється саме з Німеччиною. Німці поставили виробництво шнапсу на потік, в місті Оберкірх навіть існує академія, що займається його вивченням.
шнапс schladerer
Schladerer - одна з найвідоміших марок шнапсу
Крім традиційного існує так званий «американський шнапс» фортецею 20-25 градусів, який виготовляється в Північній Америці. Насправді це лікери, приготовлені на основі звичайного шнапсу. До класичних німецьким та австрійським напоям вони не мають ніякого відношення.

Як пити шнапс

Шнапс п'ють зі звичайних чарок невеликими порціями по 20-30 мл. Щоб відчути аромат вихідної сировини фруктовий (вишневий, персиковий, грушевий і т.д.) шнапс подають при температурі 16-20 ° C. Спочатку повільно вдихають пари спирту і тільки потім перекидають чарку.Злакові сорти, що не володіють унікальним ароматом, п'ються сильно охолодженими. Шнапс закушують фруктами, баварськими ковбасками, сосисками і оселедцем.
Ще один спосіб - покласти в коньячний келих часточку фрукта, з якого зроблений шнапс, і налити сам напій. Перед дегустацією часточку виймають з келиха і нюхають. Потім випивають шнапс, закусивши його фруктом з келиха.
В Гамбурзі та Ганновері шнапс запивають білим нефільтрованим пивом.Але це поєднання призводить до швидкого сп'яніння. Тому якщо для вас шнапс занадто міцний напій, то його краще розбавити мінеральною водою без газу або фруктовим соком, але не пивом.

Рецепт шнапсу в домашніх умовах

Ми зробимо абрикосовий шнапс, за такою ж технологією можна приготувати напій з будь-якого іншого фруктового сировини, наприклад, з груш або яблук. Весь процес нагадує приготування браги зі слив , тільки дріжджі і цукор не додаються.
Склад:
  • стиглі абрикоси - 10 кг;
  • вода - 8-10 л.
чим закушувати шнапс
персиковий шнапс
Технологія:
1. З немитих стиглих абрикосів витягти кісточки, а самі плоди розім'яти руками до стану однорідної в'язкої маси. Абрикоси не можна мити, так як на їх поверхні є дикі дріжджі, необхідні для бродіння.
2. Отриману абрикосовий масу пересипати в бідон (іншу ємність для бродіння), додати 3 літри води і перемішати.
3. Перев'язати шийку марлею і поставити на 3-4 дні в темне тепле місце.
4. При появі ознак бродіння (піна на поверхні, запах браги) додати 5-7 літрів води і ретельно перемішати. Точна кількість води залежить від цукристості абрикосів. Ваше завдання - отримати рідку брагу.
5. Встановити гідрозатвор, а саму ємність перенести в приміщення з температурою 26-28 ° C. Так як ми не додавали дріжджі і цукор, то бродіння буде досить тривалим - від 25 до 40 днів.
6. Після закінчення бродіння (з гідрозатвори НЕ будуть з'являтися бульбашки протягом декількох днів) абрикосовий брагу перелити в перегінний куб і перегнати на самогонний апарат.
7. Під час перегонки перші 100 мл дистиляту відбираються в окрему ємність і виливаються. Ця фракція називається «голови», вона містить шкідливі домішки, тому пити її не можна. Відбір основного продукту закінчують, коли його фортеця падає нижче 38 градусів.
8. Отриманий дистилят розбавити водою в пропорції 1: 1 і ще раз перегнати, чи не збираючи перші 80-100 мл «голів».
9. Весь отриманий домашній шнапс перелити в скляну ємність, щільно закрити кришкою і витримувати в темному прохолодному місці 3-5 днів.
10. Розбавити напій до потрібної фортеці і перелити його в пляшки для зберігання.

Рецепт м'ятного шнапсу

Склад:
  • гвоздика - 12 бутонів;
  • м'ята - 25-30 листочків;
  • сушена полин - 1 склянка;
  • насіння кропу - 6 грам;
  • аніс - 8 грам.
  • спирт 96% - 500 мл.
Приготування:
1. Додати всі трави в банку, залити спиртом.
2. Банку щільно закрити кришкою і поставити на 30 днів у темне тепле місце.
3. Двічі перегнати настойку, попередньо розбавивши її водою в рівних пропорціях.
як зробити шнапс в домашніх умовах
м'ятний шнапс

В результаті у вас вийде м'ятний шнапс з гіркуватим присмаком.

Немає коментарів:

Дописати коментар