понеділок, 22 вересня 2014 р.

Технологія додавання цукру в домашнє вино

додати цукор у вино
Дуже часто винороби-аматори не можуть визначити точну кількість цукру, яке потрібно додати в домашнє вино при його виготовленні. У цій статті ми поговоримо про те, скільки і коли додавати цукор у вино згідно класичної технології виробництва. Ці знання допоможуть вам створити прекрасний напій з наперед заданої солодкістю і фортецею.

Кількість цукру повністю залежить від виду вина , яке ви бажаєте отримати. Дізнатися детальніше про класифікацію вина ви можете, просто перейшовши за посиланням. Зараз тільки зазначу найпопулярніші види вин за змістом цукру:
  • сухі - до 0,3%;
  • напівсухі - 0,5-3%;
  • напівсолодкі - 3-8%;
  • кріплені - 8-35%.
  • солодкі - 14-20%.
Слід зазначити, що в виноградне вино цукор зазвичай не додається, його природна солодкість і так цілком достатня для бродіння. У всі інші плодово-ягідні соки доведеться додавати певну кількість цукру, яке буде залежати від природної кислотності і вмісту глюкози в обраному вами соці.
У домашніх умовах точно визначити вміст цукру в ягідному соку не представляється можливим. Аерометри (спеціальний прилад для вимірювання цукристості) показує правильні результати лише для виноградного соку, у всіх інших випадках його свідчення далекі від істинних значень.
Для вирішення цієї проблеми ми будемо користуватися таблицею усереднених значень кількості цукру, кислот і дубильних речовин в плодово-ягідних соках.
Середня кількість цукрів, кислот і дубильних речовин в соку різних культур (%)
КультураЦукорКислотаДубильні речовини
Яблуня культурна9,50,7-
Яблуня дика81,4-
Яблуні ранетки і китайки121,5-
Груша культурна7,0-20,00,270,07
Груша дика7,61,280,29
Aйва культурна південна10,51,10,5
Айва японська5,54 00,6
Горобина Бурка, Лікерна, чорноплідна8,51,3-
Горобина кубовая, моравська, Гранатна9, 31,9-
Горобина лісова дика5,52-
Ірга-0,4-1,0-
Шипшина (свіжі плоди)2,61,60,4
Слива Угоркаавг.130,6-1,50,07
Слива Ренклодіюл.160,5-1,40,05
Вишня Володимирська121,3-
Вишня Шубінка101,4-
Вишня Любская101,6-
Агрус Англійська жовтий111,7-
Агрус Авенаріус, Чорний негус3 вересня2 Березня-
Агрус Золотий вогник (18-23)9 травня1,7-
Агрус мускатним (1-48)10,31,8-
Смородина чорна83-
Смородина біла і червона7,52,3-
Суниця71 квітня-
Малина81,7-
Брусниця71,9-
Чорниця5,51,2-
Журавлина осіння3,53,1-
Обліпиха3,25 лютого-
Ожина4,52-
Ревінь1,41,5-
Для розрахунку кількості води, яку необхідно додати в 1 л соку, використовують наступну формулу:
Х = (А: Б - 1) - (У х 0,6);
де Х - кількість води, яка додається до 1 л соку (в мл);
У - кількість цукру (в г);
Б - кількість кислоти, яке ми маємо намір залишити в 1 л соку (в г);
А - кількість кислоти в 1 л соку (в г).
Кількість цукру, яке потрібно додати в вино, можна розрахувати за наступною формулою:
У = (280 х В) - Г;
де У - кількість цукру (в г);
Г - кількість цукру в 1 л соку (в г);
В - відношення А / Б в попередній формулі.
Обсяг цукру в розчині визначають згідно такою формулою:
З = У х 0,6.
Після того, як всі необхідні значення обчислені, залишилося лише розібратися, коли варто додати цукор у вино. Зазвичай це робиться в чотири етапи: 2/3 цукру засипають ще до початку бродіння, а решті рівними частинами на 4, 7 і 10 день бродіння.
Якщо точно слідувати цим розрахункам, то можна без особливих проблем домогтися наперед заданого вмісту цукру у вині. Конкретна кількість буде залежати від виду вина, яке ви маєте намір отримати.Звичайно чим солодший вино, тим воно міцніше.

Немає коментарів:

Дописати коментар