.
Озимі сорти добре зберігаються до кінця січня, а потім зубки починають псуватися. Щоб часник був свіжим до весни, необхідно створити належні умови.
Важливе
значення має вологість. Оптимальна — 65-80%. При дуже низькій овоч швидко
висохне, а висока спричинятиме гниття. Зберігатися просто насипом головки довго
не будуть. Тому краще поділити урожай на частини, розкласти по коробках,
пластикових контейнерах, ящиках або кошиках.
Найсприятливіша
температура для зимівлі плюс 2-4ОС.
Досвідчені
господині знають, як подовжити строк зберігання часнику. Треба на дно
дерев’яного ящика насипати шар солі. На неї викласти головки і зверху покрити
ще одним шаром солі. В ящику обов’язково повинні бути отвори для доступу
повітря. Сіль можна замінити тирсою. Цей же метод можна застосувати і в менших
масштабах, розклавши зубки в банки і пересипавши сіллю. Вона убезпечує від
гниття і підтримує потрібний рівень вологості.
Надійний
спосіб зберігання в умовах квартири — в олії. Для цього зубки чистять,
розкладають по невеликих простерилізованих банках, заливають олією і закривають
капроновими кришками. Такий продукт зберігається близько 3 місяців, не
втрачаючи смаку і запаху. А олію, яка увібрала корисні речовини і аромат, можна
використовувати для приготування соусів, супів та інших страв.
Один із
найефективніших способів зберігання — в парафіні. Для цього головки опускають у
розплавлену суміш і дають стекти. Безсумнівний плюс такого методу в тому, що
парафін утримує вологу всередині головки і вона може зберігатися тривалий час.
Немає коментарів:
Дописати коментар