суботу, 7 січня 2017 р.

Як зберігати часник?                                         
.
Озимі сорти добре зберігаються до кінця січня, а потім зубки починають псуватися. Щоб часник був свіжим до весни, необхідно створити належні умови.
Важливе значення має вологість. Оптимальна — 65-80%. При дуже низькій овоч швидко висохне, а висока спричинятиме гниття. Зберігатися просто насипом головки довго не будуть. Тому краще поділити урожай на частини, розкласти по коробках, пластикових контейнерах, ящиках або кошиках.
Найсприятливіша температура для зимівлі плюс 2-4ОС.
Досвідчені господині знають, як подовжити строк зберігання часнику. Треба на дно дерев’яного ящика насипати шар солі. На неї викласти головки і зверху покрити ще одним шаром солі. В ящику обов’язково повинні бути отвори для доступу повітря. Сіль можна замінити тирсою. Цей же метод можна застосувати і в менших масштабах, розклавши зубки в банки і пересипавши сіллю. Вона убезпечує від гниття і підтримує потрібний рівень вологості.
Надійний спосіб зберігання в умовах квартири — в олії. Для цього зубки чистять, розкладають по невеликих простерилізованих банках, заливають олією і закривають капроновими кришками. Такий продукт зберігається близько 3 місяців, не втрачаючи смаку і запаху. А олію, яка увібрала корисні речовини і аромат, можна використовувати для приготування соусів, супів та інших страв.
Один із найефективніших способів зберігання — в парафіні. Для цього головки опускають у розплавлену суміш і дають стекти. Безсумнівний плюс такого методу в тому, що парафін утримує вологу всередині головки і вона може зберігатися тривалий час. 

Немає коментарів:

Дописати коментар