субота, 7 січня 2017 р.

Коли зривати яблука?
 стиглість яблук та груш господарі визначають на око: термін збирання плодів підказують їхні колір та смак. Скажімо, починає світлішати темно-зелене забарвлення шкірки, з того боку, що до сонця, з’являється характерна рожева чи червона «засмага». Звісно, в яблук, що всередині крони, особливо в зимових сортів, характерна пляма може й не проявитися.
Водночас існують наукові методи визначення збиральної спілості плодів. Так, половинки розрізаного яблука слід опустити в йодокрохмальний розчин на 1-2 хвилини. Якщо м’якоть набуде синього кольору, то це означає, що крохмаль не почав переходити в цукор, тобто яблукам ще треба повисіти на дереві.
Коли ж м’якоть стає жовтувато-білою — час споживати без зволікань або пускати на переробку.
Безпомильна ознака дозрівання садовини — це коли серед падалиці з’являються здорові плоди, без червоточини чи підгнивання. У такому разі зі збиранням слід поквапитись.
Яблука та груші знімають із дерев сухої погожої днини. Для тривалого зберігання на плодах має залишитися восковий наліт, який захищає від випаровування вологи та потрапляння мікроорганізмів усередину. Тож варто запастися нитяними (трикотажними) рукавичками — вони м’які та щільно прилягають до рук.
Також має бути плодознімач чи сачок. Якщо дерево високе, без драбини не обійтись. Її треба встановлювати і переставляти обережно, намагаючись не пошкодити кору, гілки й плоди, які ще висять.
Яблука й груші слід зривати разом із плодоніжкою, яку акуратно відокремлюють від гілки. Технологія така: плід обхоплюють долонею, надавлюючи вказівним пальцем на плодоніжку в місці її кріплення до плодової гілки і, припіднявши його, відокремлюють від плодушки. Якщо зірвати плід разом із нею, то врожаю на гілці може не бути кілька років.
Не рекомендується класти в один ящик яблука чи груші без плодоніжки з іншими плодами, призначеними на тривале зберігання. Доцільно переробити їх на сік чи варення.
Тара, призначена для зимового зберігання садовини, має бути чистою та сухою. Плоди прокладають чистою тирсою, дрібною деревною стружкою листяних порід, здоровим сухим листям дуба чи клена, сухим мохом, просіяною торф’яною потертю.
Не варто використовувати солому, оскільки за появи гнилі вона також починає псуватись і надавати всім плодам відповідного запаху.
У домашніх умовах зазвичай яблука та груші зберігають у погребі. Звісно, сухому та з гарною вентиляцією. Врахуйте, що фрукти натягують неприємний запах і від картоплі.
До сховища наповнену тару слід опускати відразу. Доведено, що плоди зберігаються краще, якщо відразу після збирання їх якнайшвидше остудити до температури 4°С. Саме таким має бути температурний режим у сховищі й протягом усього періоду зберігання.

Немає коментарів:

Дописати коментар