суботу, 7 січня 2017 р.

Як дома виготовити сидр, чай, какао, глінтвейн. 
Сидр. Рецепту приготування цього напою вже більше тисячі років. Для одержання справжнього сидру використовують три-п’ять сортів яблук. Він має бути солодким навіть без додавання цукру, але й кислинка повинна відчуватись.
Для приготування безалкогольного сидру потрібно: сік яблучний — 2 л; мед — 2 ст. ложки; гвоздика — 8 шт.; кориця — 2 шт.; апельсин — 1 шт. В каструлі змішати яблучний сік, мед, гвоздику і корицю, поставити на середній вогонь і довести до кипіння. Після того як суміш закипить, зменшити вогонь і варити 5-7 хв. Дати настоятись упродовж 10-15 хв., процідити. Перед подаванням на стіл у кожну чашку покласти скибочку апельсина і розлити готовий сидр.
Какао. Цей колись дуже популярний напій легко приготувати вдома: гаряче какао, зварене на молоці, з додаванням двох чайних ложок коньяку. Після перебування на морозі він зігріє миттєво. Крім того, в какао міститься багато жирів, білків і мінеральних речовин: фосфор, магній, калій. Проте його не варто споживати у великих кількостях, особливо дітям, людям із захворюваннями нирок і схильністю до алергії. Варто знати, що при розтиранні між пальцями справжній какао-порошок не повинен обсипатися, має бути насиченого кольору і без крупинок.
Чай. Цей напій рекомендується готувати на основі трав і прянощів з додаванням брусниць і журавлини, які багаті на вітамін С. Чудовий варіант — чай із квітів гібіскуса (каркаде), який має потужні протизапальні та жарознижувальні властивості.
Радимо також скуштувати екзотичний і дуже корисний напій — чай з імбиром і молоком. Потрібно додати теплого нежирного молока до завареного в 0,5 л води чорного (1 чайна ложка) і зеленого (2 чайні ложки) чаю, покласти по 10 шт. гвоздики і кардамону, 1 столову ложку натертого свіжого кореня (продається і в сухому вигляді) імбиру, пів чайної ложки меленого мускатного горіха. До речі, в чайних листках містяться теофілін, який розширює судини, і кофеїн, що знімає втому і головний біль, а імбир, відомий своєю противірусною дією, поліпшує імунітет і кровопостачання, виводить з організму шлаки і сприяє схудненню.
Глінтвейн. Перші рецепти «палаючого вина» з’явилися в Стародавньому Римі й швидко поширилися на весь світ. Основа напою — червоне сухе чи напівсухе вино. Не можна допускати, щоб глінтвейн закипів, адже тоді він повністю втратить свої смакові якості! Також не варто додавати мелені спеції, щоб не довелося фільтрувати. Для приготування глінтвейну вино (пляшку) нагрівають до температури 70-80ОС на малому вогні, кладуть спеції: гвоздику, корицю, аніс — за смаком, 2 ст. л. меду і настоюють 5-10 хв. Найкраще подавати у високих келихах.
Узвар
Складники цього традиційного різдвяного компоту із сухофруктів: 100 г чорносливу, 100 г сушених яблук, 100 сушених груш, 50 г родзинок, цукор і мед за смаком. Це на 3 л води.
Сухофрукти у друшляку промиваємо теплою водою. Затим кладемо груші в каструлю й заливаємо гарячою, під кришкою варимо на слабкому вогні 10 хв. Відтак додаємо сухі яблука, ще через 10-15 хв. — чорнослив. За 5 хв. всипаємо родзинки. Після закипання води варимо узвар ще півгодини. Знімаємо з вогню і настоюємо протягом кількох годин. Присмачуємо цукром або медом і подаємо у красивому глеку на святковий стіл.

Немає коментарів:

Дописати коментар