Обрізання винограду: на кущах необхідно щороку видаляти від 50 до 90% приросту.
Тільки завдяки цьому, на перший погляд, «жорстокому» агроприйому можна досягти
бажаної врожайності. Мета обрізки — встановлення оптимального співвідношення
між розвитком кореневої системи і вегетативної частини куща, надання йому
певної форми і підтримання її.
СТУПІНЬ обтинання визначається віковими періодами
рослини.
Кущі до 3-5
років (період накопичення вегетативної маси) починають обрізати з першого року
посадки для певного типу формування.
Дорослі
плодоносні кущі щороку обрізають для підтримання обраної форми та одержання
високого врожаю сонячної ягоди хорошої якості, не допускаючи ослаблення сили
росту куща, а також для полегшення укриття його на зиму.
На старих
лозах головне завдання обрізки полягає у продовженні продуктивного періоду.
Існують також спеціальні види обрізки у разі ушкодження рослин морозами,
приморозками, градом. Через неоднакову родючість вічок по довжині пагона різні
сорти по-різному обрізають на плодоношення.
Коротку
обрізку — до чотирьох вічок — застосовують на високоврожайних сортах Восторг,
Надія АЗОС, Фіолетовий ранній, більшості ізабельних та неукривних сортах
кордонного формування, а також на сучках заміщення. До середньої обрізки, на
6-8 вічок, вдаються на більшості укривних і неукривних сортів. Довгу, від 9-10
до 14-18 і більше вічок, проводять переважно на середньоазіатських сортах.
Найчастіше
вдаються до змішаної обрізки. Середню або довгу застосовують на плодоношення, а
коротку — на сучок заміщення.
Нагадаємо
початківцю, що плодоносна лоза — це однорічка, що виросла на дворічному пагоні.
На рукавах
щорічно формують плодову ланку (одна або дві плодові стрілки і сучок
заміщення). Це основний принцип формування — нижче плодової лози, вкороченої на
різну довжину, залишають сучок заміщення з чотирма вічками. На сучку заміщення
розвиваються сильні лози, які використовують для формування ланки плодоношення
наступного року. Такий метод обрізки забезпечує поступове подовження рукава і в
практичному виноградарстві є найпростішим і найефективнішим.
При
обрізуванні родючу стрілку, що відплодоносила, з пагонами зазвичай видаляють. З
пагонів, які виросли на сучку заміщення, верхній обрізають на плодову стрілку,
а нижній, що назовні куща, — на сучок заміщення. Це дає змогу подовжити
продуктивне життя рукавів за рахунок однобічного розташування зрізів.
На
плодоношення залишають добре визрілі й нормально розвинені, але не жируючі (з
видовженими міжвузлями) лози. Найкращі, залежно від сорту, — завтовшки 7-10 мм.
Плодоносні
кущі обрізають у два етапи. Перший — восени, що полегшує укриття кущів на зиму.
При цьому видаляють усі недозрілі, слабкі пагони, які відплодоносили, а
залишені однорічні вкорочують. Остаточна обрізка виконується навесні, при
формуванні плодових ланок.
Буває, що
після весняної обрізки, коли лоза «плаче», вічка «закисають» і не
розпускаються. Здебільшого так відбувається на сучках заміщення. Річ у тому, що
на відміну від плодової стрілки сучки заміщення розташовуються майже
вертикально і мають усього три вічка. Тому всупереч рекомендаціям досвідчені
виноградарі проводять остаточну обрізку на укривних сортах восени, залишаючи
деякий запас вічок. А навесні методом виламування зелених пагонів формують
остаточне навантаження куща.
Бува,
садівник-початківець, «шкодуючи» рослину і в надії на великий майбутній урожай,
не дотримується елементарних правил обрізання, а обмежується лише вкорочуванням
верхівок. За кілька років такі кущі загущуються, погано освітлені пагони і
грона не отримують достатньої кількості поживних речовин. У результаті лоза
стає тонкою, короткою, врожай зменшується, різко погіршується його якість, затримується
достигання ягід і визрівання лози.
Весна 1 рік Осінь 1 рік Весна 2 рік Осінь 2 рік
Весна 3 рік Осінь 3 рік
Весна 4 рік Осінь 4 рік
Штамбове формування куща.
Весна 1 рік Осінь 1 рік Весна 2 рік Осінь 2 рік
Весна 3 рік Осінь 3 рік
Весна 4 рік Осінь 4 рік
Штамбове формування куща.
Осіннє підживлення винограднику
УРОЖАЙНІСТЬ цієї культури безпосередньо залежить від родючості ґрунту. Тому так важливо вчасно і в потрібних дозах внести мінеральні та органічні добрива.
Протягом вегетаційного періоду, коли кущ дає нову лозу, формує крону і витрачає сили на визрівання плодових грон, з ґрунту виноситься велика кількість поживних речовин. Тому необхідно восени збагатити землю.
Найкращих результатів досягають при одночасному внесенні органіки і «хімії», з тією лише поправкою, що мінеральні добрива в цю пору закладають лише ті, які залишаться в землі після осінніх дощів і танення снігів ранньою весною, — калійні та фосфорні. Вносити азотні нема ніякого сенсу.
Отже, під перекопування доцільно використати всі наявні в розпорядженні види органіки (гній, пташиний послід, перегній, торф, компост) та фосфорно-калійні субстрати: суперфосфат, кісткове борошно, метафосфат калію, фосфоритне борошно, ортофосфат, хлористий калій, калімагнезію, калійні солі, сульфат калію та інші. Деревний попіл також підходить як джерело калію і фосфору, проте його потрібно досить багато для досягнення результату (в середньому два кілограми на сотку).
Норма внесення кожного виду добрив різна і залежить від кількох факторів. Насамперед — від хімічних показників ґрунту та його типу.
В родючий структурований ґрунт (чорнозем, всі види каштанових) достатньо дати 350-500 кг органіки на кожну сотку винограднику.
У ґрунт середньої родючості (суглинки, глинисті чорноземи) доза внесення органічних добрив від 550 до 800 кг на кожну сотку.
На піщаних і супіщаних ґрунтах (малородючі) потрібно внести велику кількість органіки — від 850 до 1200 кг на сотку.
Підживлювати бажано один раз у три-чотири роки на перших двох типах ґрунтів і раз у два роки — на піщаних.
Необхідний обсяг органіки під виноградники залежить від її виду. Так, дозу висококонцентрованих добрив, наприклад пташиного посліду, козячого, кінського, овечого гною, рекомендується скоротити. В той час як менш насичені поживними речовинами суміші, скажімо, садовий компост, перепрілий гній, торф нейтральної кислотності, можна вносити у збільшених дозах.
Калійно-фосфорні сполуки закладають у ґрунт під виноградники з розрахунку 1-1,2 кілограма діючого хімічного елемента на кожну сотку.
Немає коментарів:
Дописати коментар