Коли садити озимий часник. Його висаджують за
35-45 днів до початку сталих морозів, бо зубки ще мають укоренитись. Але при
цьому й не дати сходів. Іноді теплої осені вони таки зазеленіють на грядці.
Тоді її накривають шаром мульчі.
Досвідчені
городники орієнтуються на Покрову, яка припадає на середину жовтня.
Найсприятливіша температура — 12-150С.
Для садіння
використовують здорові, добре просушені, без механічних ушкоджень зубки. Їх
калібрують за розміром і промивають у розчині кухонної солі (3 столові ложки на
5 л води) протягом 1-2 хвилин. Після цього ще на хвилину кладуть у розчин мідного
купоросу (столова ложка препарату на відро води), не промиваючи водою,
обсушують і висаджують на грядку. Замість мідного купоросу можна використати
розчин фітоспорину, в якому зубки вимочують протягом 5-6 хвилин.
Найвищі
врожаї часнику збирають на родючих суглинистих ґрунтах, але його можна успішно
вирощувати і на супіщаних. Найкращі попередники — гарбузові, капуста, бобові й
зеленні культури. На ділянку, де росли цибуля і часник, раніше ніж через 3-4
роки повертати не можна. У сумісних посадках часник добре сусідить із суницею.
Між іншим, деякі городники вирощують часник у міжряддях садових суниць. Тоді
вони менше страждають від кліща, краще захищені від морозу в безсніжну зиму.
Для грядки
вибирають сонячне сухе місце. Готувати ґрунт починають заздалегідь. На
суглинках на квадратний метр вносять по відру перегною і компосту, по столовій
ложці суперфосфату і сульфату калію, а також склянку доломітового борошна,
крейди або вапна гідратного і перекопують на глибину 20-25 см. У глинистий
ґрунт, крім цього, додають по відру торфу і грубозернистого піску.
У торф’яний
іще вносять по відру суглинку і піску, а в піщаний — двоє відер глинистого
ґрунту, відро торфу та всі компоненти, рекомендовані для суглинку.
Глибина
висадження зубків залежить від їх розміру. Тут доречно згадати правило «трьох
висот» — наприклад, якщо зубок завдовжки 3 см, то у землі відстань від його
верхівки до поверхні має бути 9 см. Ставлять зубки вертикально або кладуть на
бік через 6-8 см, але в жодному разі не вдавлюють і не вкручують у ґрунт.
Коли земля
замерзне, грядку вкривають рослинними рештками, торфом або перегноєм.
Немає коментарів:
Дописати коментар