Коренеплоди (буряки, моркву), старалися викопати до Корнилія —
24 вересня. О цій порі температура повітря знижується і ріст коренів
припиняється.
Так, варто
пам’ятати, що столові буряки після пошкодження ранньоосінніми приморозками
погано зберігаються. Тож їх слід викопати до холодів. Тоді як морква витримує
нетривалі приморозки до мінус 5°С. Щоправда, коренеплоди мають бути повністю в
землі.
Копати вирощене
треба погожої днини. Позаяк буряки майже всі «вискакують» на поверхню, то їх,
не підкопуючи, висмикують. Гичку зрізають гострим ножем. На нетривалий період
коренеплоди можна залишити на грядці для підсихання. Потімм врожай заносять до
погребу. Якщо буряків не надто багато, їх доцільно розсипати по картоплі — вони
довше не в’янитимуть.
Моркву
підкопують лопатою, відступаючи так, аби не пошкодити її. Гичку зрізають по
лінії сплячих вічок. Залишати черешки не можна — морква проросте. Викопана,
вона швидко починає в’янути, тож її слід відразу помістити в прохолодне темне
місце для охолодження і потримати хоча б із тиждень.
Зберігають
моркву в погребі насипом на долівці, у великих поліетиленових мішках із
отворами для доступу повітря, дерев’яних ящиках.
Немає коментарів:
Дописати коментар