Як виготовити самогонний апарат з сухопарником
Очищення самогону - одвічна завдання, що стоїть перед поціновувачами домашнього спиртного.Більшість облагороджує вже вигнаний самогон, кидаючи в банку марганцівку, активоване вугілля та інші засоби. Але можна поступити інакше - модернізувати свій самогонний апарат, додавши до нього ще один модуль - сухопарник. Ми розглянемо, навіщо і як використовувати такий пристрій. Його найпростіший варіант можна зробити навіть зі звичайної банки.
Сухопарник (дефлегматор або прикубник) - необов'язкова частина самогонного апарату, приєднаний трубками до перегінного кубу і змійовику. Під час дистиляції дефлегматор використовується для фізичного очищення самогону від шкідливих домішок, тим самим покращуючи його якість.
Для чого потрібен сухопарник
Принцип роботи сухопарник грунтується на тому факті, що температура кипіння більшості шкідливих домішок вище, ніж у етилового спирту.Потрапляючи з сухопарник першими, сивушні масла конденсуються, але більше не закипають, так як теплова енергія в дефлегматоре витрачається на випаровування більш легкої фракції - етилового спирту.Після перегонки в резервуарі сухопарник збирається світло-коричнева рідина з різким неприємним запахом. Її кількість залежить від використовуваного сировини і устаткування самогонного апарату. При традиційній перегонці цукрової браги на 7 літрів самогону (45 градусів) припадає 300-400 мл конденсату шкідливих домішок.
Переваги сухопарник:
- очищає самогон на фізичному рівні, що ефективніше хімічних методів (марганцівка, сода, активоване вугілля), але при бажанні обидва методи можна поєднувати;
- служить бар'єром, що захищає самогон від попадання в нього браги при дуже високій температурі перегонки;
- дефлегматор легко встановлюється, його можна під'єднати до будь-якого дистилятори з перегінним кубом, в тому числі і досамогонному апарату з скороварки ;
- замінює подвійну перегонку.
Саморобний сухопарник з банки
Конструкція дефлегматора проста, нам знадобляться:- банку на 2-3 л з щільно закривається металевою кришкою;
- штуцери із зовнішнім різьбленням - 2 штуки;
- гайки - 2 штуки;
- маркер;
- термостійкий клей (холодне зварювання);
- шило.
1. Окреслити діаметр отворів в місцях передбачуваного з'єднання.Штуцери прикладають до кришки банки і обводять їх маркером.
2. Зробити отвори. Водити гострим шилом по намальованих лініях, поки метал кришка не протреться наскрізь.
3. Встановити штуцери, закріпивши їх гайками. Для повної герметизації перед складанням конструкції отвори з зовнішньої і внутрішньої сторони обробити холодної зварюванням або термоустойчивим клеєм.
4. Герметично з'єднати сухопарник з перегінним кубом і холодильником (змійовиком) самогонного апарату.
Щоб уникнути попадання браги в самогон раджу розміщувати вступну трубку на 10-15 мм нижче виводить. Ця додаткова захід обережності буде дуже корисною для початківців самогонників.
Докладну інструкцію з виготовлення сухопарник ви знайдете на відео.Автор проробляє отвори за допомогою спеціально заточеного свердла, а на верхній поверхні кришки він встановлює дві шайби. Надійність цієї конструкції не викликає сумнівів.У заводських моделях самогонних апаратів використовується сухопарник з нержавіючої сталі, але в домашніх умовах зробити його непросто, до того ж у цього дефлегматора немає очевидних переваг перед «банкової» конструкцією.
Ефективність сухопарник багато в чому залежить від ступеня нагріву браги. Чим нижче температура, тим більше шкідливих речовин конденсується на дні ємності. Також можна поекспериментувати з об'ємом ємності дефлегматора і організацією зовнішнього охолодження.Недолік - цей прийом зменшує вихід самогону.
Схема саморобного самогонного апарату
Скороварка - це корисна в господарстві каструля з герметичною кришкою і запобіжними клапанами. З її допомогою можна не тільки готувати різні смачні страви, а й гнати самогон. Сьогодні ми розглянемо просту конструкцію дистилятора з скороварки, яка використовується багатьма досвідченими і початківцями самогонниками.
Слід зазначити, що у самогонного апарату з скороварки є три істотні переваги перед іншими конструкціями:
- спочатку маємо готовий герметичний перегінний куб, що вимагає мінімальної доопрацювання;
- скороварки з нержавіючої сталі продаються повсюдно і коштують недорого;
- можна використовувати старі моделі, якими вже не користуються для приготування їжі.
ІНСТРУКЦІЯ ПО ВИГОТОВЛЕННЮ САМОГОННОГО АПАРАТУ З СКОРОВАРКИ
1 - кришка скороварки;2 - термометр;
3 - трубка;
4 - кран;
5 - водяне охолодження;
6 - приймачем самогону;
7- стік;
8 - водяна баня.
1. Доопрацювання випарника. Нам потрібно лише трохи модифікувати кришку скороварки, а саме - врізати два сантехнічних Футори з різьбленням ½ або ¾ дюйма. Також можна використовувати штуцери, однак Футори переважніше, оскільки вони забезпечують кращу герметичність.
Перше отвір потрібно для з'єднання випарника з холодильником через трубку, в друге вставляється термометр, що дозволяє контролювати температуру браги.
Всі з'єднувальні трубки та інші елементи апарату повинні бути металевими (в ідеалі мідними), оскільки їх гумові та пластикові аналоги залишають в готовому самогоні неприємний присмак.
2. Вибір конденсатора. У більшості схем самогонних апаратів конденсатор називають змійовиком. Ідеальним варіантом вважається змійовик з кварцового скла, який використовується в хімічних лабораторіях.Другий варіант - зробити змійовик своїми руками з мідної трубки, її можна купити на будівельному ринку або в магазині сантехніки. Для охолодження змійовика такої конструкції використовується проточна вода.
При тривалості дистиляції в 1-2 години може знадобитися кілька сотень літрів води. Щоб зменшити витрату, народні умільці використовують замкнуту систему охолодження, при якій потрібно всього 30-40 літрів води.
Її мережа в наступному: два відра встановлюють на різну висоту (перепад 50-60 см). З верхнього відра вода самопливом потрапляє в змійовик, а звідти стікає в нижнє відро. Далі за допомогою акваріумний помпи або іншого насоса вода назад закачується у верхнє відро. Але така схема підходить тільки для досвідчених самогонників, оскільки вимагає регулювання швидкості подачі рідини.
При правильній роботі самогонного апарату з скороварки на виході конденсатора (змійовика) самогон повинен бути холодним, якщо ж він теплий, значить, пристрій працює неправильно, і потрібно модернізація його системи охолодження.
3. З'єднання елементів. На даному етапі після складання самогонного апарату важливо перевірити герметизацію всіх елементів, особливо з'єднувальних трубок. Залежно від конструкції іноді необхідно їх додатково обробляти. Простіше за все закрити всі отвори звичайним тестом, оскільки воно легко відмивається після перегонки.КОНСТРУКЦІЯ З СУХОПАРНИКУ
Про потрібності сухопарника в процесі самогоноваріння сперечаються до цих пір. Деякі вважають, що він дозволяє прибрати частину сторонніх домішок. Якщо ви теж так вважаєте, тоді можете зробити самогонний апарат з скороварки з сухопарнику. Сама конструкція дистилятора залишиться колишньою, просто додатися ще один елемент.Схема зображена на малюнку.В якості сухопарника можна використовувати звичайну скляну банку з закручується кришкою об'ємом 750 мл. У ній свердляться два отвори, в які потім впаюються трубки. Одна з них з'єднується з скороваркою, інша - з холодильною установкою.
Теоретично, при даній схемі пари етилового спирту і сивушних масел спочатку конденсуються в сухопарнику. Потім спирт повторно закипає, а сивушні масла залишаються на дні банки, але на практиці може бути безліч нюансів, пов'язаних з температурним режимом і якістю браги для самогону . Тому особисто я замість використання сухопарника волію робити подвійну перегонку.
PS Самогонний апарат з скороварки відмінно підходить не тільки для отримання традиційного самогону, з його допомогою також можна вигнати кальвадос, віскі, коньяк та інші напої, що вимагають дистиляції.
Немає коментарів:
Дописати коментар