неділя, 1 березня 2015 р.

Як освітлити (очистити) домашнє вино- 8 ефективних методів




освітлення вин
Після бродіння у вині залишаються частинки сусла, дріжджів і винного каменю, що роблять напій мутним. Ця проблема вирішується обробкою готового вина спеціальними речовинами, які абсорбують небажані частки, змушуючи їх випасти в осад. Мовою професіоналів освітлення вина називається «обклеюванням». Ми розглянемо кращі способи очищення домашніх вин з винограду, яблук та інших фруктів.

Найефективнішим методом освітлення вина є його тривало витримування. Але цей природний процес займає надто багато часу (3-6 років) і підходить лише для дорогих марочних напоїв.

Тривале витримування домашніх вин недоцільно, їх настоюють протягом 3-5 місяців. Після цього напій зливають з осаду і дивляться на його колір. Якщо вино залишилося каламутним і це вас не влаштовує - доведеться зайнятися його очищенням.
Для визначення оптимального способу освітлення рекомендую поекспериментувати з різними методами на невеликій кількості вина (250-500 мл).

Способи очищення вина

1. Желатин. Один з найбільш простих і ефективних способів, що підходить для будь-яких видів вин (особливо білих виноградних, яблучних, грушевих і сливових). Освітлення вина желатином виконується за такою технологією:
  1. На 100 л вина взяти 10-15 г желатину. Протягом доби вимочувати його в холодній воді, міняючи воду кожні 8 годин.
  2. Набряклий желатин розчинити в теплій воді, додати в ємність з вином і добре перемішати.
  3. Залишити вино в спокої на 2-3 тижні, поки вся муть не збере в пластівці і не випаде в осад.
2. Яєчний білок. Ефективний для очищення всіх домашніх вин, особливо корисний для червоних (виноградних, вишневих, сливових).Для освітлення 100 л напою досить відокремити від жовтків 2-3 курячих білка, додати трохи води і збити в піну. Потім змішати збиті білки з невеликою кількістю вина і влити в ємність, де знаходиться основна частина вина. Результат побачите через 18-25 днів.
3. Бентоніт (біла глина). Володіє абсорбуючі властивості, чудово підходить для обклеювання виноградних вин. Продається у вигляді дрібнозернистого порошку. Для очищення 1 л вина потрібно 3 грами бентоніту. Технологія:
  1. Суху білу глину залити холодною водою в пропорції 1:10 (одна частина бентоніту на десять частин води) і залишити на 10-12 годин. Наприклад, для очищення 20 літрів вина потрібно 60 грам білої глини і 600 мл води.
  2. Глина перетвориться на вапно. Перед висвітленням додати в бетоніт воду, щоб суміш стала рідкою, потім тонким струменем влити її у вино.
  3. Злити вино з осаду через 5-7 днів.


4. Молоко. Універсальний спосіб. Для очищення досить додати 1 чайну ложку знежиреного коров'ячого молока на 1 літр вина, ретельно перемішати і залишити витримуватися на 3-4 дні при кімнатній температурі.

5. Теплова обробка. Скляні пляшки з вином щільно закупорити пробкою, щоб спирт не випарувався при нагріванні. Поставити пляшки у відповідну ємність, залити по вінця холодною водою. Повільно нагріти воду 50 ° C і зняти ємність з вогню, не виймаючи з неї пляшок.Почекати, поки вода охолоне.
Процедуру можна повторювати 2-3 рази. Після останнього нагрівання провину дають відстоятися 5-6 днів і зливають з осаду. Метод застосовується для очищення будь-яких домашніх вин.
6. Освітлення вина холодом. Столові вина охолоджують (на вулиці або в холодильнику) до -2 ° C, некреплёние до -5 ° C. Під впливом низьких температур частинки сусла і дріжджів опускаються на дно.Після цього вино швидко зливають з осаду і фільтрують, поки воно не нагрілося.
7. Активоване вугілля. Рекомендую використовувати цей метод тільки в крайніх випадках, коли у вині відчувається неприємний запах, який свідчить про наявність сивушних масел. Аптечний активоване вугілля малоефективний, потрібен деревне.
Подрібнити вугілля до стану порошку і додати в ємність з вином з розрахунку 3-4 г вугілля на 10 л напою, добре перемішати. Настоювати протягом 3-4 днів, щодня збовтуючи. Профільтрувати через фільтрувальний папір.
8. Танін (порошок з серцевини дуба). Підходить для очищення вин з високим вмістом цукру (яблучних і грушевих з солодких сортів) і без терпкості в смаку. Танін можна придбати в аптеці.

Для освітлення вина слід розвести в 2-х літрах дистильованої води 10 грам таніну, дати розчину відстоятися і профільтрувати його через фільтрувальний папір. Далі додати 6 чайних ложок таніну на 1 літр вина, перемішати, залишити на 7-10 днів, після чого злити з осаду.

Незалежно від обраного методу, після його використання рекомендую дати вину настоятися ще 25-40 днів, і тільки потім розвивати його в пляшки. Справа в тому, що самі дрібні частинки, які не видно на око, все одно залишаються у вині, вони осядуть трохи пізніше.

Немає коментарів:

Дописати коментар