Овочам потрібна правильна сівозміна.
Насамперед слід пам’ятати, що жодну культуру не можна повертати на попереднє місце раніше ніж через три-п’ять років. Це буде доброю запорукою запобігання хворобам і розмноженню шкідників.
Не варто також вирощувати на одному й тому ж місці послідовно культури одного ботанічного роду.
Слід враховувати, що соняшник, кукурудза, пізня капуста, буряки, морква, середні та пізні сорти картоплі забирають із ґрунту значно більше поживних речовин, аніж інші культури. Після них треба вносити підвищені дози добрив. Або розміщувати менш вимогливу до родючості ґрунту городину.
Для родини гарбузових попередниками мають бути помідори, картопля, капуста, цибуля.
Для пасльонових — усі види капусти, цибуля, горох, морква.
Для сімейства капустяних — огірки, помідори, цибуля, картопля, горох.
Для цибулі й часнику — капуста, томат, редиска, огірки, картопля, горох.
Для селерових — капуста, картопля, цибуля, огірки.
Сівозміни.
Ви протягом багатьох років садите картоплю, моркву, капусту на одному і тому ж місці, то не дивуйтеся, що рік у рік урожай знижується. Річ у тому, що кожний овоч живиться ґрунтовими речовинами по-своєму. Картопля, наприклад, забирає втричі більше калію, ніж капуста. Тоді як азоту капуста бере вдвічі, а вапна — вчетверо більше, ніж буряки.
Завдяки сівозміні можна повніше використовувати не тільки поживні речовини, а й вологу, адже коріння рослин проникає на різну глибину. До того ж є культури (скажімо бобові) здатні збагачувати ґрунт азотом: після них земля не збіднена, а навпаки — більш родюча.
Одна з найважливіших цілей сівозміни — забезпечити тій або іншій культурі найкращі умови для росту й розвитку, підготувати найліпші умови для вирощування наступних.
При посадці овочевих культур радимо дотримуватися такої черговості:
— капуста середніх і пізніх сортів найкраще вдається після помідорів, картоплі, гороху, моркви і буряків;
— цибуля і часник добре ростуть після огірків, помідорів, капусти, картоплі;
— помідори, перець, баклажани садіть після огірків, кабачків, гарбузів, гороху, ранньої і цвітної капусти;
— моркву краще сіяти там, де торік були ранні капуста або картопля, припустимо вирощувати її також після помідорів і гороху.
Варто також продумати, як підвищити віддачу свого городу, тобто як можна повторно використати грядку, що невдовзі звільниться з-під ранніх культур.
Отже:
— після редиски сійте салат або кріп, а потім ще раз редиску на осінь;
— після цибулі на перо в перших числах червня можна висадити розсаду помідорів або пізньої капусти;
— після ранньої картоплі, зібраної наприкінці липня, до приморозків встигне вирости цвітна капуста, посаджена розсадним способом;
— зимова редька і дайкон дадуть урожай після салату або кропу, навіть після ранньої картоплі.
Немає коментарів:
Дописати коментар