неділя, 17 грудня 2017 р.

Заготівля силосу в домашніх умовах
НЕЩОДАВНО в куточку ми писали про нестачу кормів для худоби і як можна розв’язати цю проблему. Зокрема — силосуванням городніх решток, кукурудзиння та іншого. А тепер поведемо мову, як правильно заготувати силос.
Силос може становити основу раціону корови. У стійловий період саме він виручить господаря з кормами, до того ж забезпечує високі надої.
Отже, треба вибрати на обійсті підвищене місце і викопати яму приблизно 2 м завглибшки довільних ширини і довжини. Стіни мають бути не прямовисні, а під невеликим кутом, себто дно меншої площі, ніж уявний верх. Можна викопати яму у вигляді жолоба. Стіни слід обмастити глиною.
Що зазвичай силосують? Гичку кормових, столових і цукрових буряків, моркви, капустяне листя, дикорослі трави, сіяні бобові, бобово-злакові суміші, кукурудзиння і соняшничиння. Добираючи культури для закладання, слід ураховувати їхню здатність силосуватися.
Легко силосуються кукурудза, зібрана у стадії молочно-воскової стиглості, соняшник, зібраний під час цвітіння, злакові трави та злаково-бобові суміші, капуста, ріпак, гарбузи і кавуни, бурякова і морквяна гичка, очерет і тростина, скошені до цвітіння.
Важко піддаються силосуванню буркун, еспарцет, вика, конюшина, осока. Їх ліпше закладати до силосної ями разом із тими, що легко силосуються, у пропорції 1:1.
Самі по собі не силосуються бадилля картоплі і помідорів, гудина огірків, кавунів, динь, кабачків, а також соя. А з дикорослих — лобода, лопух, кропива. Їх потрібно поєднувати з рослинами першої групи у співвідношенні 1:2.
Перед тим, як закласти у яму, кукурудзу, соняшник, коренеплоди, просо, очерет, злакові трави слід подрібнити. Гичку зазвичай силосують без домішок, але для цього треба зрізувати її з верхньою частиною коренеплодів. Щоб одержати високоякісний силос, яму належить щільно утрамбовувати і заповнювати з горою протягом трьох днів. Якщо закладати масу повільно і не ущільнювати, утворяться проміжки для проникнення повітря і води біля стін. Відтак силос може зігрітися й стане непридатним для згодовування худобі.
Аби в яму не проникало повітря, після осідання маси її накривають поліетиленовою плівкою, а зверху насипають 30-сантиметровий шар землі. Плівку можна замінити злегка зволоженою соломою (таким же шаром). Її потрібно просочити розчином глини і все присипати землею. Бодай примітивне укриття з толю, руберойду чи подібного матеріалу вбезпечить од потрапляння води в яму. Навколо останньої ще й копають рівчак.
Власне процес силосування — це сквашування соковитої рослинної маси органічними кислотами, в основному молочною. Маса буває готова через півтора місяця. Корм високої якості має жовтувато-зелений колір і кислуватий запах мочених яблук. Ліпше закладати силос корові після доїння, позаяк його запах передається молоку. В жодному разі не можна давати худобі гнилу, плісняву або мерзлу масу.

Немає коментарів:

Дописати коментар