пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

Яблука, груші, морква, буряки, пересипані підсушеним мохом, у сховищі добре зберігаються. 
Мох містить підвищену кількість йоду, він має бактерицидні та дезінфікуючі властивості. Тому садовина та городина — яблука, груші, морква, буряки, пересипані підсушеним мохом, у сховищі добре зберігаються, залишаючись ароматними. Пояснюється це тим, що мох здатний накопичувати вуглекислий газ. А останній, як відомо, — хороший консервант.
Окрім того, мох є надійним матеріалом для упаковки, бо може утримувати в 100 разів більше вологи за свою суху масу.

Як зберігати яблука? 
У сховищі великі яблуки «дихають» сильніше і дозрівають швидше, ніж середньої величини, а, тим паче, дрібні. Крім того, процес «дихання» плодів супроводжується втратами поживних речовин. Особливо багато втрачається цукрів — до 80-90%. Солодкі на смак з осені яблука наприкінці зберігання робляться кислуватими. Істотно губляться і вітаміни.
На зберігання відбирають міцні, нічим не уражені плоди. Причому зі старих яблунь плоди лежать краще, ніж із молодих.
Яблука укладають в ящики, дно яких вистилають товстим шаром сухої папороті або моху і таким же шаром вкривають зверху. Папороть має антисептичні властивості й стримує процес гниття.
Ящики попередньо ошпарюють окропом. Ставлять їх рядами з невеликими проміжками. Коли зовнішня температура опуститься нижче 0ОС, їх розміщують щільніше один до одного і додатково вкривають папером. При сильнішому похолоданні ще й загортають мішками, наповненими стружкою.Таким чином плоди поступово «готуються» до морозів. Коли температура опуститься до мінус 10ОС, ящики утеплюють іще грунтовніше, інакше яблука померзнуть і почнуть псуватися. Вентиляційні отвори у сховище на час морозів закривають.
У підпіллі температура іноді опускається нижче мінус 10ОС, але плоди в добре утеплених ящиках витримують її. До лютого зберігаються сорти Антонівка, Аніс, а до березня — Лобо, Уелс, Пепін шафранний. Одне важливе застереження. Якщо восени ще стоїть плюсова температура (в межах 3-5ОС), яблука зимових сортів закладати на зберігання рано. Вони повинні як слід охолонути, тоді краще лежатимуть.
Серед способів зберігання є й такий. За великого врожаю яблука поміщають у глибокі ями, дно і стінки яких вистилають листям папороті (свіжим або висушеним). Спочатку риють яму завглибшки 1-1,3 м, затим облаштовують бічну нору біля самого дна. В нору на підстилку з ялинового гілля та папороті укладають мішок (краще поліетиленовий) із яблуками, але щільно його не зав’язують. Потім знову вкривають ялиновим гіллям, а тоді сухим сіном. Закидають землею і тільки на самій поверхні кладуть будь-які утеплювачі та укривають поліетиленовою плівкою, яку закидають бадиллям, гілками, землею. За словами садівників, які застосовували цей спосіб, яблука зберігаються непогано, важливо тільки укласти в мішок неушкоджені плоди. Дістають їх у грудні. Беруть, скільки треба, і знову так само вкривають.
Цікавий досвід зберігання яблук в ялиновій хвої просто на снігу. Втім, його можна застосовувати лише в районах, де випадає багато снігу. На замерзлу землю укладають товстий шар ялинових гілок, на них — у два шари яблука і знову накривають товстим шаром ялинових гілок. Коли випаде сніг, його нагортають зверху якомога більше.
Яблуко — живий організм. Як усе живе, плоди дихають, розвиваються і... старіють. Якщо зуміти уповільнити процеси дозрівання і старіння, життя плодів триватиме і високі харчові якості збережуться на тривалий час.

Немає коментарів:

Дописати коментар