понеділок, 21 листопада 2016 р.

Калинка:
ЩОБ калина не гірчила, її збирають після перших приморозків. Якщо ж довелося кетяги зрізати раніше і вони гіркуваті, то смак можна поліпшити:
— протягом 12 годин вимочити їх, зливаючи воду кожні три години і заливаючи свіжою;
— проварити їх чи пропарити в духовці або в закритому посуді;
— приморозити в холодильній камері або на морозі протягом 2 годин;
— ошпарити 3-5 разів окропом.

Калина. Як можна розсадити калину із зеленого живця?https://www.youtube.com/natalkaLV

Як розмножити калину із живця:
https://www.youtube.com/watch?v=olwOsSHLxoc&list=UU1IIeTYlk6B3cbrYZCC9xVg

Як приготувати Калинник?: 
на 4 літри води береться 1 кілограм калини. Ягоди перебрати, промити і покласти в ємність. 2,5 склянки цукру розчинити в окропі та залити калину. Ємність закривається і настоюється протягом тижня в прохолодному місці. Після напій проціджують і п’ють охолодженим.

Коли пити: з лікувально-профілактичною метою і для втамування спраги.

Чому не повні грона на калині?
ТРАПЛЯЄТЬСЯ, калина пишно цвіте, а в гронах зав’язується лише 5-10 ягід. Можливо, вона росте на непідходящому ґрунті чи отримує мало живлення. Нагадаємо ази агротехніки цієї культури.
Калина звичайна із сімейства жимолостевих частіше зустрічається у формі чагарнику, рідше — у вигляді дерева заввишки близько 5 м. Дуже красива вона в травні-червні, під час цвітіння, коли весь кущ вкритий рясними білими або біло-рожевими квітками.
На присадибних ділянках калина добре росте на освітлених місцях з нейтральним або слабокислим ґрунтом. Не любить ґрунти торф’яні, піщані й підзолисті. На бідній землі цвіте і плодоносить погано. В цьому разі деревце підживлюють компостом, торфом, перегноєм.
Садити калину можна і навесні, й восени. Посадкову яму треба викопати розміром 40х50 см зав­глибшки близько 40-50 см.
Для поліпшення ґрунту за місяць до садіння його збагачують торфом і фосфорно-калійними добривами. Гній краще не використовувати для уникнення забур’янення.
Ґрунтова суміш повинна складатися з органічних (верхньої землі з ями, торфу, перегною) і мінеральних (близько 3 столових ложок сечовини і склянка попелу або доломітового борошна) добрив. Попіл треба вносити таким чином, щоб не потрапляв на коріння.
Саджанець поміщають у центр ями і присипають, аби лише коренева шийка була заглиблена не більш як на 5 см.
Після посадки навколо пристовбурного кола роблять лунку і поливають рослину. Далі ґрунт замульчовують тирсою або торфом.
Плодоносити калина починає на п’ятому-шостому році, причому з віком врожай ягід збільшується.
Гілки калини за сезон відростають на 40 см і більше.
Обрізку рекомендується проводити навесні. При цьому обов’язково формують крону, видаляють непотрібні й хворі пагони.
Для дорослих рослин не зайвою буде омолоджувальна обрізка. Зазвичай таку процедуру проводять через 6 років після садіння. Вирізають старі пагони при землі, залишаючи близько 15 основних гілок.
Слабкий, майже не квітуючий кущ урятує обрізка на висоту близько 20 см від поверхні землі.
Якщо калина належить до плодових сортів, то доцільно формувати кущ з п’ятьма-сімома скелетними гілками, решту видаляють.

Найчастіше калину атакує попелиця, якої можна позбутися, обприскуючи дерево відваром тютюну і зеленого мила, розчин 40 г на 10 л води.

Немає коментарів:

Дописати коментар