середа, 21 травня 2014 р.

Визначаємо щільність Ґрунту

Рослини, висаджені в щільний ґрунт, погано ростуть, іноді їхнє коріння навіть задихається від нестачі повітря. Особливо не комфортно на таких ділянках коренеплодам: морква виростає потворна, коренева петрушка розгалужується... Отож треба знати показники щільності ґрунту на городі. Іноді зробити його пухкішим допомагає внесення органіки, а іноді потрібен торф.
Щільність ґрунту можна визначити самотужки. Слід узяти будь-яку ємність і зважити на вагах із точністю до грама. Затим у неї насипають ґрунт з орного шару, ущільнюючи постукуванням об долоню. Заповнену ємність ставлять на ніч у духовку (80-100ОС) для випаровування вологи. Після того, як посуд із ґрунтом прохолоне, знову зважують і одержаний результат (без ваги тари) ділять на об’єм посудини (у кубічних сантиметрах).
За щільності понад 1,5 г на кубічний сантиметр слід один раз на три роки вносити до 20 кг торфу, можна використати тирсу, інші «розпушувачі» на квадратний метр городу. За щільності до 1,5 г торф додають лише раз на п’ять років у кількості 10-15 кг на квадратний метр.

Немає коментарів:

Дописати коментар