Хвороби винограду:
Оїдіум, або борошниста роса на виноградному кущі.
Оїдіум, або борошниста роса на виноградному кущі.
Ця грибкова хвороба
практично щороку завдає шкоди виноградним кущам. Якщо не провести
профілактичних заходів, втрата врожаю може сягнути 50-80%, а то й усі 100.
Борошниста
роса уражує всі зелені частини листя, вусики, суцвіття, ягоди, вкриваючи їх
білим нальотом. Характерна ознака — неприємний запах гнилої риби.
Найнебезпечніше, коли хвороба розвивається на гронах. Тоді на верхівках ягід
з’являються сірі плями. За жаркої погоди вони тріскаються, а в дощову —
загнивають.
Збудник
хвороби зимує на бруньках лози та рукавах. Розвиток хвороби зумовлює надлишок
азоту в ґрунті, а також часті зміни посушливого та вологого періодів.
Найкращий
спосіб профілактики — осіння обробка залізним купоросом (500 г на 15 л води), а
навесні й улітку — колоїдною сіркою.
Під час
розпускання бруньок раджу скористатися препаратом Топаз.
При появі
перших ознак захворювання використовую сірку або розчин марганцевокислого калію
(3-5 г на 10 л води), можна 5-процентний Байлетон (20-40 г). Повторно обробляю
кущі через 10-12 днів. Щоб запобігти хворобі, не можна допускати загущеності,
тобто необхідно забезпечити вентиляцію (обламуванням, підв’язуванням,
правильним формуванням штамбів).
Великої
шкоди завдають так звані виноградні кліщі, яких налічують 60 видів. Один із них
— виноградний зудень. Це комаха завдовжки 0,2 мм — неозброєним оком побачити
неможливо. Шкідник живе тільки на зворотному боці листка, дає знати про свою
присутність невеличкими заглибленнями з білою павутиною, зверху листок ніби
вкривається горбочками. За наявності цих ознак потрібно негайно обробити листя
колоїдною сіркою (50 г на 5 л води).
виноград -найбільші хвороби — мільдью (несправжня борошниста роса),
оідіум (борошниста роса) і сіра гниль. Патогени перших двох захворювань
уражують тільки виноград, сіра гниль пошкоджує плоди й багатьох інших культур. Цього
сезону патогени були вкрай агресивні.
Як мільдью,
так і оідіум поширюються практично на всі надземні органи рослини — листя,
пагони, плоди і, врешті-решт, можуть призвести не тільки до повної втрати
врожаю, а й до такого ослаблення куща, що він загине найближчої зими.
Звичайно, є
виноград, який практично нічим не хворіє, але це все сорти ізабельні (походять
від так званого «лисячого» винограду з Північної Америки) з плодами дуже
низької споживчої якості. А от сорти винограду зі смачними плодами (як десертні,
так і винні), навіть так звані комплексностійкі, потребують захисту від хвороб.
Перше і
головне — обробляти кущі слід завчасу, на випередження, а не тоді, коли
з’явились ознаки захворювання. Тим паче що загасити «пожежу» при ураженні
мільдью вже не вдасться — патоген можна пригнітити, навіть деякими препаратами
практично знищити, але листя, пагони, а часто і ягоди в гронах уже пошкоджені,
тому лоза не дасть урожай такої якості (вигляд, розмір, смак, цукристість,
аромат), який дає здорова.
Препаратів
нині в продажу багато. Важливо знати назву діючої речовини і чергувати їх, аби
не сталося звикання. Уважно читайте інструкцію щодо застосування. Робіть це
відразу: коли щось не зрозуміло — проконсультуйтеся з продавцем.
Наголошуємо
— найважливіше почати обробляти виноград до того, як з’являться перші ознаки
захворювання.
Восени,
перед тим як укрити виноград, під кущі слід внести суперфосфат і попіл. Після
перших осінніх приморозків виноград обрізають, лози зв’язують у пучки
поліетиленовими мотузками, пригинають і притискують до землі.
За погоди до
мінус 5ОС не поспішайте укривати виноград: лоза ще дозріває і
загартовується.
Перед
облаштуванням укриття насадження бажано обробити тривідсотковим розчином
бордоської рідини, обприскуючи також землю навколо кущів у радіусі півтора
метра.
Оїдіум або Борошниста роса.
Оїдіум або Борошниста роса.
грибок
ПІСЛЯ градобою у виноградних гронах з’являються бурі ягоди. За високої температури повітря і значної вологості захворювання розвивається дуже швидко — впродовж лічених годин ягоди стають на вигляд «ошпареними» і зморщуються.
Певною ознакою білої гнилі можна вважати появу на вже засохлих хворих ягодах світло-бруднуватих цяток за сухої погоди і чорних пухирців — за вологої. Ушкоджені частини або й повністю гроно може засохнути і відпасти разом з ягодами.
Небезпека ще й у тому, що хворі ягоди заражують ґрунт і стають осередком зараження у майбутньому. В несприятливі роки навіть молоді пагони можуть ушкоджуватися цим грибком. На них утворюються білясті плями з обідками різного забарвлення. Вони швидко розповзаються, і при повному окільцюванні пагона останній гине.
Тому після граду необхідно якомога швидше обробити кущі винограду фундазолом або кольфуго супер. На нестійких сортах або на тих, що хворіли в минулому, необхідно виконати профілактичні обробки, починаючи зі стадії «ягода як горошина».
Якщо з обприскуванням після граду ви спізнилися, то ушкоджені ягоди слід обірвати і закопати за межами ділянки. Збудник білої гнилі зберігається у ґрунті близько 10 років.
Немає коментарів:
Дописати коментар