При якій температурі потрібно сіяти традиційні для нас культури.
Горох. Проростає вже при плюс 2 ... 6О, витримує короткочасні приморозки до мінус 6О. У спеку може скидати цвіт.
Капусту можна сіяти на розсаду у відкритий ґрунт навіть при плюс 3О. Дорослі рослини переносять короткі приморозки до мінус 7О, як і загартована розсада. Але якщо холодна погода (плюс 3—12О) тримається довго, то капуста опісля може пострілкуватися. За високих температур (особливо у цвітної і броколі) знижується врожайність.
Морква проростає при плюс 4О, пастернак, петрушка, селера, кріп — при плюс 2-4О. Сходи витримують приморозки до мінус 4ОС.
Салату не страшні приморозки до мінус 5О, але найкращий виростає при плюс 15—20ОС.
Редис, редьку, ріпу краще сіяти за настання плюс 8О, хоча сходи переносять мінус 4О. Але тривалі похолодання і перепади температури призводять до стрілкування. Утім, найкомфортніше рослинам при плюс 18— 20О.
Насіння бобів прокльовується із землі за плюс 3О, добре розвивається за плюс 20О, при температурі вище плюс 25О опадає зав’язь. Сходи витримують приморозки до мінус 4ОС.
Ревінь із холодом майже на «ти». Однак для проростання насіння і активного розвитку оптимальна температура плюс 12—15О. Його корінь зимує неушкодженим за мінус 30О, тому зелень з’являється дуже рано, майже з-під снігу.
Шпинат сходить при плюс 3О, а вже вище 20О йде в стебло. Витримує короткочасний приморозок до мінус 7О.
Щавель — рослина холодостійка, зимує під снігом. Насіння проростає при плюс 3О, кущики переносять похолодання до плюс 6О. З настанням спеки викидає квітконоси, у цей час збільшується вміст щавлевої кислоти в листі.
Цибуля не дуже вимоглива до тепла, але при тривалому впливі низьких температур схильна до стрілкування. Чорнушка проростає при плюс 7О С. Найліпші температури для вирощування цибулі на зелене перо +16 ... +20О.
Часник. Стійкіший до холоду, ніж цибуля. Переносить приморозки до мінус 4ОС. Озимі сорти зимують під снігом, проте без укриття мульчею в сильний мороз можуть загинути. На початку росту йому підійде і плюс 10О, а от із формуванням зубчиків почекає до плюс 15—20О.
Оптимальна температура під час дозрівання + 20 ... 25О.
Кабачки,
патисони, гарбузи — відомі ніженки. Їх висівають у ґрунт,
прогрітий хоча б до +10О, для сприятливого ж розвитку потрібні
+25...30О. При зниженні температури до +12О припиняють
ріст. За найменшої мінусової температури гинуть.
Насіння огірків
проростає за +13...15О, при зниженні температури ріст припиняється,
а за +8О насіння загниває в ґрунті. Під час приморозків гине. Не
росте і не плодоносить і в спекотливу погоду — вище 40ОС.
Кавуни,
дині, якщо ви не мешкаєте на півдні, краще вирощувати розсадним
способом, бо насіння проростає при +18О, а на грядку висаджують,
коли минає загроза приморозків: достатньо 0О, щоб сходи загинули.
Люблять спеку — +30...35ОС. Ріст зупиняється вже при +15О.
Перець —
також теплолюбна культура, проростає починаючи з +18ОС, для розвитку
йому необхідні +20...25ОС. Уже при +13О ростові процеси
сповільнюються, хоча й перегріву не любить (за спеки обов’язкове мульчування) —
обсипаються зав’язь і цвіт.
Баклажани
проростають при +22ОС. Якщо ж їм жарко (вище +28О) чи
тривалий час холодно (нижче +13О), квіти і зав’язь опадають.
Томату для
проростання насіння потрібні мінімально +12О. Добре почувається за
денної температури +24О, нічної +18О. Дорослі рослини при
зниженні температури до +15О перестають цвісти, а нижче +10О
— рости. Коли градусник опускається за відмітку +2О, гинуть.
Із садінням квасолі
квапитися не можна. Сходи з’являються лише при +15О, а гинуть за
найменшого приморозку. Якщо довго стоять посуха і спека, то опадає листя, а за
тривалої прохолоди квасоля починає хворіти.
Сталого
тепла чекають і буряки (не менше +6ОС на ґрунті), оскільки
при тривалому зниженні температури утворюються квітконоси. Оптимальна
температура для розвитку — +15...25ОС. Сходи пошкоджуються
приморозками (до -3О)
Немає коментарів:
Дописати коментар